Hoe het werken in Nederland verandert
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) presenteert op de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR-2016-The Next Economy) het veranderende werklandschap van Nederland. Waar wonen en werken we en hoe zit het met ons woon-werkverkeer? Met tekst, video, animatie en datavisualisatie laat het PBL zien hoe het woon-werkverkeer van forenzen, de stedenbouw en de ruimtelijke economie van het werken in Nederland verandert. Vanuit het verleden naar het heden én met een blik op de toekomst. De 7e editie van de IABR opent op 23 april 2016.
Opel Kadett
De geschiedenis toont aan dat bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen ingrijpende gevolgen kunnen hebben. Met de komst en de betaalbaarheid van de auto en de verdienstelijking van de economie reed vader niet langer met zijn broodtrommeltje onder de snelbinders naar de fabriek. Hij ging met zijn aktetas op de bijrijdersstoel van zijn Opel Kadett naar kantoor, aanschuivend in de file voor de Van Brienenoordbrug.
De enorme groei in het woon-werkverkeer en bijkomende nadelen als het ontstaan van files waren niet voorzien. Als reactie hierop kwam eind jaren 80 'beperken groei van het autoverkeer’ centraal in het nationale beleid voor ruimtelijke ordening en mobiliteit. Het ‘compacte stad beleid’ beoogde het werken en wonen in en om de bestaande stad te concentreren. Voor wonen slaagde deze strategie, het sturen op de vestigingslocaties van bedrijven bleek minder succesvol.
Werken en pendelen in de ‘Next Economy’
Toekomstige trends en ontwikkelingen zullen het werklandschap beïnvloeden. Er wordt op steeds meer verschillende plekken gewerkt in de stad, bijvoorbeeld door de opkomst van het nieuwe werken. Dat levert onvoorziene werklocaties en gebruikspatronen verspreid over de stad op. Deze passen niet altijd in de vooraf geplande infrastructuur. Wonen en werken gaan bovendien steeds meer in elkaar over. Forenzen verplaatsen zich in toenemende mate kriskras door en tussen steden. Daarnaast is het spannend om te zien hoe robotisering het karakter van werken kan veranderen. Welke banen zullen verdwijnen en welke nieuwe banen zullen ontstaan?
Voor de toekomst is het belangrijk om een balans te vinden tussen de productieve, de sociale en de groene stad. Hiervoor levert het PBL kennisproducten als beleidsanalyses, ruimtelijke verkenningen en toekomstverkenningen. Op de IABR-2016 wordt een aantal belangrijke inzichten visueel aantrekkelijk gepresenteerd.
Over de IABR
In de interactieve installatie van het PBL leiden onderzoekers en datavisualisaties de bezoekers door de drijvende krachten en trends die het heden en verleden hebben geschapen en uitgangspunt vormen voor mogelijke ontwikkelingen in de toekomst. Deze unieke installatie is 40 meter lang, 5 meter hoog en bestaat uit 200 m2 projecties. De installatie is gemaakt door PBL in samenwerking met Studio Spomenik.