Voetafdrukken van Nederlandse consumptie

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft het PBL in kaart gebracht hoe effecten van onze consumptie op het milieu in binnen- en buitenland kunnen worden gemeten via voetafdrukindicatoren. Deze indicatoren bieden inzicht in de orde van grootte van aan te pakken problemen, in de aard en de omvang van de milieueffecten en in beleidsmogelijkheden.

Voetafdrukken zijn een populaire manier om de impact van consumptie op milieu en natuur mee uit te drukken. De ecologische effecten van de Nederlandse consumptie in binnen- en buitenland kunnen hiermee zichtbaar worden gemaakt. De aandacht voor de milieudruk van consumptie neemt toe in nationale en internationale beleid. Zowel de Europese Commissie (Resource Efficiency strategie), de OESO (Green Growth) als de Nederlandse overheid (onder andere in de Duurzaamheidsagenda, de Strategie Groene Groei, de Voedselagenda) besteden aandacht aan voetafdrukken.

In deze notitie laat het PBL het belang van voetafdrukindicatoren voor de samenleving zien, naast die van de nationale milieustatistieken.

Auteurs

Trudy Rood, Harry Wilting en Aldert Hanemaaijer

Kenmerken

Publicatietitel
Voetafdrukken van Nederlandse consumptie
Publicatiedatum
22 januari 2016
Publicatie type
Publicatie
Productnummer
2421