Ruimte in debat 2006/01

Publicatie

Hoe ziet het huidige boerenland er in 2040 uit? Die vraag legde minister Veerman van LNV voor aan het Ruimtelijk Planbureau. Op 13 december presenteerde het RPB zijn antwoord in de vorm van het onderzoekrapport Waar de landbouw verdwijnt. Het Nederlandse cultuurland in beweging. In het Spaansche Hof, een achttiende-eeuws stadspaleis, verscholen aan het Haagse Westeinde, overhandigde RPB-directeur Wim Derksen het eerste exemplaar aan André van der Zande, directeur-generaal bij het ministerie van LNV.

Daarna trad een vijftal specialisten aan voor een rondetafeldiscussie over de relatie landbouw/landschap in de komende decennia. Deelnemers waren Tjalling Halbertsma (directeur Rabobank Nederland Vastgoeddivisie), Herman van Ham (lid bestuur Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie ZLTO), Jan Helder (voorzitter Federatie Particulier Grondbezit) en Herman Wierenga (plv. Directeur Platteland, ministerie LNV). Voorzitter was Jaap Modder (bestuursvoorzitter Knooppunt Arnhem-Nijmegen).

Ook de opstellers van het rapport – Leo Pols, Femke Daalhuizen, Arno Segeren en Cees van der Veeken – waren aanwezig bij het debat, waarvan in dit nummer van Ruimte in Debat een verslag volgt. Dit verslag werd geschreven door publicist Herman Vuijsje.

Tegen het einde van de rondetafeldiscussie werd geconstateerd dat de landbouw op een duidelijk omslagpunt zit. Dit zou nopen tot een beter instrumentarium en een helder financieel kader. Voor de discussie daarover bieden Arno Segeren en Femke Daalhuizen een eerste aanzet, in hun essay ‘Wie maakt het landschap mooier? Een pleidooi voor landschapsbeleid via fiscaliteiten.’ Op het platteland vestigen zich steeds meer functies en de grond is in eigendom bij en in gebruik door steeds meer actoren. Het overheidsbeleid zou zich daarom ook meer op die (potentiële) nieuwe eigenaren moeten richten. Fiscaliteiten bieden daartoe een goede mogelijkheid, aldus de RPB-onderzoekers.

In de rubriek Ruimteberichten neemt Leo Pols vervolgens het zandlandschap onder de loep: hoe is dit veranderd en hoe zal het er over enkele decennia uitzien?

De columnist in 2006 is geograaf en publicist Kees Volkers. Hij zal in zijn columns verhalen over zijn worstelingen met de ruimte. In zijn eerste bijdrage voor Ruimte in Debat gaat het daarbij over forensenleed.

Ruimte in debat is zowel in kleur als in zwart-wit beschikbaar.

Kenmerken

Publicatietitel
Ruimte in debat 2006/01
Publicatiedatum
10 maart 2006
Publicatie type
Publicatie
Productnummer
91687