Minder vlees eten levert forse klimaatwinst op
Als alle inwoners van de Europese Unie de helft minder vlees, zuivel en eieren eten, dan daalt de uitstoot van broeikasgassen met 25-40% van de landbouwgerelateerde emissies. Deze landbouwemissies maken circa 9% uit van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU. Bovendien is dan 23% minder land nodig voor de voedselproductie. Dat stelt het PBL samen met een internationale groep onderzoekers in het artikel 'Food choices, health and environment: Effects of cutting Europe's meat and dairy intake' dat onlangs is gepubliceerd in Global Environmental Change.
Als de Europeanen hun vleesconsumptie halveren, levert dat veel milieuwinst op, is er minder water- en luchtvervuiling en zou het risico op hart- en vaatziekten fors dalen. Bovendien wordt Europa in dat geval een exporteur van granen en hoeft ze 75% minder soja te importeren, zo blijkt uit het artikel.
In dit onderzoek hebben de onderzoekers met behulp van biofysische modellen berekend wat een halvering van dierlijke producten in het Europese dieet voor gevolgen heeft voor klimaat, milieu en gezondheid. Naast de genoemde daling van de uitstoot van broeikasgassen daalt ook de uitstoot van stikstof met 40%. Deze uitstoot vindt vooral plaats in de vorm van ammoniak en nitraat.
Het artikel maakt deel uit van het in mei 2014 te verwachten ENA-rapport over stikstof en voedsel, getiteld 'Nitrogen on the Table'. Deze publicatie, waarvoor het PBL de hoofdauteur en diverse onderzoekers heeft geleverd, is opgesteld onder verantwoordelijkheid van de Task Force on Reactive Nitrogen van de United Nations Economic Commission for Europe (UNECE).
Naar aanleiding van opmerkingen is dit bericht op 4 december 2018 aangepast. In eerste zin is het woord ‘landbouwgerelateerde’ toegevoegd. Bovendien is de zin ‘Deze landbouwemissies maken circa 9% uit van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU’ erbij gekomen.
In het Engelse nieuwsbericht en in het wetenschappelijk artikel stond het juist vermeld.