Symposium werkprogramma monitoring en sturing circulaire economie van PBL met TNO, RIVM en CML

Symposium
9 september 2024

We willen minder grondstoffen gebruiken: daarmee sparen we het milieu en zijn we minder afhankelijk van import. Wat er nodig is om substantieel efficiënter met grondstoffen om te gaan is onderzocht voor drie productgroepen: kunststof verpakkingen, woningbouw en hernieuwbare energietechnologie. Studies hierover van RIVM, TNO en CML – onder regie van PBL – verschijnen begin september. Tijdens het symposium ‘Hoe circulair zijn producten en wat kan beter’ op 9 september presenteren we de belangrijkste uitkomsten, met als doel te verkennen wat vervolgstappen kunnen zijn voor politiek & beleid, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Aanmelden voor dit symposium kan onderaan deze pagina.

De productgroepanalyses zijn een belangrijk resultaat van het Werkprogramma Monitoring en Sturing Circulaire Economie (WPMSCE) 2019-2024. RIVM, TNO en CML hebben daarbij samengewerkt met de Universiteit Utrecht, RWS en de TU Delft. Het PBL heeft vervolgens een overkoepelende analyse over deze drie productgroepen uitgevoerd. Daarnaast zijn er verdiepende studies uitgevoerd door Copper8, CE Delft en Ecorys om na te gaan welke beleidsinstrumenten de overheid kan inzetten om de circulaire transitie te versnellen. Ook deze worden tijdens het symposium gepresenteerd. 

De bijeenkomst vindt plaats in de seminarzalen van het PBL, Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag en wordt niet online gestreamd.

Programma 9 september 

  • 09:00 Inloop
  • 09:30 Start van het symposium met
    • Introductie door PBL-directeur Marko Hekkert 
    • Korte pitch van RIVM, TNO en CML, elk over een productgroep
    • Uiteen in drie workshops: kunststof verpakkingen, woningbouw en hernieuwbare energietechnologie
    • Take-aways voor beleid
  • 12:00 Napraten met lunch

Aanmelden