Universiteit Utrecht en Planbureau voor de Leefomgeving trekken samen op in onderzoek naar duurzaamheid
De Universiteit Utrecht (UU) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaan nauwer samenwerken op het brede werkterrein van milieu, natuur, ruimte en duurzaamheid. Yvonne van Rooy (collegevoorzitter van de UU) en Maarten Hajer (directeur van het PBL) hebben woensdag 18 augustus hun handtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst.
De samenwerking bestaat concreet uit het uitwisselen van kennis, personeel en faciliteiten en het gezamenlijk uitvoeren van projecten op het gebied van natuur, milieu, ruimte en duurzaamheid. Ook wil het Planbureau voor de Leefomgeving één of meerdere bijzondere leerstoelen aan de Universiteit Utrecht vestigen en promovendi en postdocs aan de universiteit verbinden. Aandachtsgebied in de samenwerking is het ontwikkelen en wetenschappelijk vernieuwen van modellen die voor PBL assessments van belang zijn.
De UU is de grootste universiteit van Nederland met op veel terreinen kennis van hoge kwaliteit. Op meerdere werkterreinen heeft PBL al lopende afspraken met de UU (energie en biomassa, regionale economie, duurzaamheidsanalyses). Door deze samenwerkingsovereenkomst wordt het gemakkelijker gemaakt om meer en structureler van elkaars kennis gebruik te maken, o.a. door een lager tarief te hanteren bij detacheringen en inhuur.
Mevrouw van Rooy stelde voor om een grote aansprekende internationale bijeenkomst te organiseren om te laten zien welke concentratie aan kennis er bij UU, PBL, TNO, KNMI en Deltares beschikbaar is in de regio Utrecht rond water, klimaat en duurzaamheid. Maarten Hajer benadrukte dat werkelijke samenwerking betekent dat je stap voor stap voortgang maakt in opbouw van gezamenlijke kennis en projecten. Hij verwacht veel nieuwe initiatieven van deze overeenkomst.
De samenwerking sluit goed aan bij het Utrecht Centrum voor Aarde en Duurzaamheid (UCAD), een samenwerkingsverband dat eind 2009 is opgericht door de Universiteit Utrecht, samen met TNO, KNMI, Deltares en KWR. Het UCAD bundelt en ontwikkelt kennis die bijdraagt aan een duurzame maatschappelijke ontwikkeling en initieert projecten op het brede terrein van aarde en duurzaamheid. Hierbij gaat het om zowel de fysieke staat van onze aarde (klimaat, ecosysteem), als om socio-economische factoren die leiden tot (over)exploitatie van grondstoffen, milieu en ruimte. Vanuit de UU zijn hierbij de faculteiten Geowetenschappen, Bètawetenschappen en Recht-Economie-Bestuur-Organisatie (REBO) betrokken.