Workshop handelingsperspectieven Natuurpact: kennis en ambities delen belangrijk
30 september – “Beste Natuurboer, om ook aan natuurinclusieve landbouw te doen heb ik uw succesverhaal nodig. Met vriendelijke groet, de gangbare boer.” Zomaar een ansichtkaart uit de workshop ‘handelingsperspectieven vanuit de evaluatie Natuurpact’, die PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) op 6 september organiseerde in samenwerking met WUR en VU. De deelnemende beleidsmakers en maatschappelijke partners verplaatsten zich in de rol van een andere betrokkene bij de gewenste veranderingen in het natuurbeleid. Het delen van elkaars kennis en ambities bleek van belang om te komen tot concrete handelingsopties.
In de workshop, die plaatsvond in Het Huis in Utrecht, stonden acht thema’s centraal die kansen of uitdagingen bieden voor het realiseren van de drie ambities van het Natuurpact; zoals nieuwe uitvoeringsarrangementen, staatssteun, de Kaderrichtlijn Water en vergroening in de landbouw. In parallelle sessies verplaatsten de deelnemers zich in het perspectief van een andere partij, die net als zij betrokken is bij de gewenste verandering binnen dat thema. Wat zijn bijvoorbeeld de belangen van een waterschap bij vergroening in de landbouw, of die van de agrariër, de erfbetreder, de recreatiesector?
Kennis en ambities delen nodig
De deelnemers discussieerden vervolgens over de belangen van de verschillende partijen. Daaruit bleek een wederzijdse behoefte te bestaan aan het delen van kennis en het uiten van heldere ambities. De blik vanuit andermans perspectief droeg bij aan een openhartige sfeer en maakte duidelijk waar de samenwerking tussen partijen wringt, en waar kansen liggen voor een match tussen vragers en aanbieders van de benodigde kennis en diensten. Zo blijkt dat de boer de succesverhalen van natuurinclusieve landbouw wel wil horen, maar alleen van zijn collega natuurboer. De provincie heeft van de boer nodig dat deze met een bredere ambitie komt en concrete initiatieven. De boer krijgt anderzijds van de provincie graag een duidelijke visie, want die kan handvatten geven aan de streek; ook moet de provincie het belang van continuïteit in de bedrijfsvoering meenemen in haar plannen. De workshop dient als input voor aanbevelingen in de eindrapportage van het PBL van de lerende evaluatie van het Natuurpact. Begin 2017 worden tijdens de slotbijeenkomst de resultaten van deze eerste lerende evaluatie gepresenteerd.