Ruimte in debat 2007/04

Publicatie

Door de Deltawerken en de stevige rivierdijken zijn we in Nederland op dit moment beter beschermd tegen overstromingen dan ooit. Maar hoe zit het met onze toekomstige veiligheid, als de voorspelde klimaatveranderingen leiden tot zeespiegelstijging en een verhoogde piekaanvoer door de rivieren? En beseffen we wel dat we steeds meer investeren in gebieden die potentieel kunnen overstromen? Is niet een andere aanpak van de overstromingsrisico’s noodzakelijk?

Inhoud

Ruimtelijke ordening is niet meer mogelijk zonder rekening te houden met de dynamiek van water en de mogelijke gevolgen van de klimaatverandering, zo stelt Alfred van Hall (dijkgraaf Waterschap Hunze en Aa’s) in zijn essay. De strategie verschuift van ‘weren en keren’, het buitensluiten van water achter de steeds hogere dijken, naar ‘meebewegen’, waarbij adaptief waterbeheer in talrijke beleidsvelden een rol speelt. Dat vergt een mentaliteitsverandering, niet alleen bij waterbeheerders en beleidsmakers maar binnen de hele samenleving.

De oplossing voor de waterproblematiek ligt niet in het schrijven van nog meer beleidsnota’s, meent Peter van Rooy (Habiforum), maar in een andere manier van werken: gebiedsontwikkeling. Hij roept Van Hall en andere dijkgraven en waterschapsbestuurders dringend op om hieraan mee te doen. Uit analyses blijkt dat waterproblemen in veel gevallen bepalend zijn voor de gevoelde gebiedsurgenties.

Leo Pols en Nico Pieterse (RPB) denken dat een duurzaam klimaatbeleid begínt bij de overheid. Die moet om te beginnen openheid tonen en inzicht geven in de werkelijke risicoprofielen van gebieden die kunnen overstromen. Ook binnen een dijkring zijn er grote verschillen in overstromingsrisico. Die verschillen moeten duidelijk worden, met bijbehorende actieplannen voor als het mis gaat.

Lenie Dwarshuis-Van Beek (gedeputeerde Zuid-Holland) schetst de complexe uitdaging waarvoor de provincie Zuid-Holland staat om de leefomgeving klimaatbestendig én velig te maken. Private en publieke partijen staan samen aan de lat om de opgaven voor waterveiligheid en ruimtelijke ontwikkeling te realiseren.

Joost Tennekes en Pia Kronberger (RPB) tot slot laten aan de hand van de geschiedenis van Sint Petersburg zien hoe overstromingsrisico en stedenbouwkundige ontwikkeling elkaar beïnvloeden.

In zijn column 'vs vs. Holland' schetst Fred Schoorl het contrast tussen de door een tsunami getroffen Amerikaanse huizenmarkt versus het Hollands wonenwalhalla, al blijft het toch een drama om onze eigen woningmarkt, koop én huur, op orde te brengen.

Kenmerken

Publicatietitel
Ruimte in debat 2007/04
Publicatiedatum
10 september 2007
Publicatie type
Publicatie
Productnummer
92072