Wie is er bang voor landelijk bouwen

Publicatie

In de recentelijk verschenen Nota Ruimte wordt bepleit de mogelijkheden voor landelijk wonen te verruimen. Veel organisaties en ruimtelijke ordenaars zijn daar echter op tegen. Ze zijn bang dat bouwen op het platteland het landschap aantast en de mobiliteit bevordert. Daarnaast vrezen ze een leegloop van de steden. Maar hoe groot is de kans dat de veronderstelde negatieve effecten daadwerkelijk optreden? En in hoeverre zijn deze tot aanvaardbare proporties terug te brengen? Als er meer mag worden gebouwd, waarmee moet dan in het ontwerp rekening worden gehouden?

De vraag naar ‘landelijke’ woonmilieus is groot, de vraag naar woningen op het platteland – in dorpen en in het buitengebied – is echter vrij bescheiden. Het verruimd toestaan van landelijk wonen ofwel het uitbreiden van de woningvoorraad op het platteland heeft verschillende gevolgen. Zo kunnen de sociaal-culturele en demografische effecten van landelijk wonen per saldo als positief worden beoordeeld. De vestiging van nieuwkomers heeft vooral positieve effecten op de leefbaarheid en de levendigheid van dorpen. Ook de economische effecten kunnen als positief worden beoordeeld.

Door meer woningen te bouwen op het platteland, dragen de nieuwkomers in positieve zin bij aan de lokale en regionale economie. De woningmarkteffecten zijn het lastigst te beoordelen. Positief is in elk geval dat met het bouwen van meer woningen op het platteland de spanning op de woningmarkt zal verminderen, vooral op regionaal en lokaal niveau. De mobiliteitseffecten die gepaard gaan met een uitbreiding van het landelijk wonen zijn, anders dan gewoonlijk en intuïtief wordt verondersteld, zeer gering. De landschappelijke effecten ten slotte hangen vooral samen met het uiterlijk, de omvang, de locatie en het tempo van de uitbreidingen. Uitbreiding van de woningvoorraad op het platteland is al jarenlang een heet hangijzer in de Nederlandse ruimtelijke ordening van bundeling en compactestadsbeleid. De open ruimte van Nederland moet echter niet op slot, althans zeer selectief, om bepaalde waardevolle, unieke cultuurlandschappen, natuurgebieden en dorpsgezichten te beschermen.

Auteurs

F. Dam, M. Jókövi, A. van Hoorn

Kenmerken

Publicatietitel
Wie is er bang voor landelijk bouwen
Publicatiedatum
30 september 2004
Publicatie type
Publicatie
Tijdschrift
Geografie 7; p20-23
Productnummer
91293