Het RIVM scannings- en scoutingsprogramma 1997 ; selectie van onderwerpen en opzet van het programma
Scanning en scouting zijn vormen van metingen die in ruimte en/of tijd beperkter dan monitoring zijn. Een inventarisatie heeft het uitgangspunt gevormd, welke heeft geresulteerd in een lijst met een zestigtal onderwerpen.
Bij de verdere selectie van onderwerpen is gebruik gemaakt van een aantal criteria:
- 'MB relevant', d.w.z. het betreft een stof waarvoor mogelijk sprake is van een risico voor de volksgezondheid of voor ecosystemen of het betreft een stof die maatschappelijk als riskant wordt beschouwd
- 'ketenbenadering', d.w.z. kunnen de huidige emissies leiden tot overschrijding van de (gewenste) milieukwaliteit in een of meerdere van de milieucompartimenten
- aansluiting bij DGM kennisvragen
- multicompartimentele activiteiten
De selectie, aangevuld met een experts judgement, heeft voor uitvoering in 1997 vier onderwerpen opgeleverd: bestrijdingsmiddelen, ftalaatesters, borium en trichlooretheen (tri). Het ontbreekt tot op heden aan een integraal beeld van het voorkomen van bestrijdings-middelen in het Nederlandse milieu. Er zal nu voor het eerst een samenhangend multi-compartimentaal meetprogramma worden uitgevoerd voor twee stoffen: carbendazim, een fungicide, en mecoporop-p, een herbicide. Het resultaat zal een overzicht van de verspreiding van deze stoffen over Nederland voor alle milieucompartimenten zijn.
Ftalaatesters worden op zeer grote schaal toegepast en kennen een ruime verspreiding in het milieu. Voor de meeste milieucompartimenten ontbreekt echter kennis over voorkomende concentraties ; een risicobeoordeling wordt hierdoor bemoeilijkt. Het programma omvat laagfrequente metingen van o.a. di(2-ethylhexyl)ftalaat (DOP) en benzylbutylftalaat in een aantal milieucompartimenten en in biota. Het project beoogt primair het vullen van kennisleemten.Er is weinig bekend over het voorkomen van borium in het milieu, terwijl de stof wel in de belangstelling staat o.a. in verband met mogelijke normstelling.
Het meetprogramma richt zich op het grondwater, (ruw) drinkwater en regenwater. Het resultaat is fenomenologische informatie. Uit onderzoek is gebleken dat de diffuse bodem-belasting met trichlooretheen (tri), mogelijk zodanig hoog is dat de grenswaarde voor de bodem overschreden wordt. De belasting wordt waarschijnlijk vooral veroorzaakt door depositie vanuit de atmosfeer. Er wordt een zeer beperkt meetprogramma gericht op bodem en het ondiepe grondwater uitgevoerd.
Auteurs
Kenmerken
- Publicatietitel
- Het RIVM scannings- en scoutingsprogramma 1997 ; selectie van onderwerpen en opzet van het programma
- Publicatiedatum
- 31 Juli 1997
- Publicatie type
- Publicatie
- Publicatietaal
- Nederlands
- Productnummer
- 90292