Ruimtelijke effectenanalyse territoriale cohesie
In het Verdrag van Lissabon staat 'territoriale cohesie' als een nieuw doel van de Europese Unie. Over de betekenis van territoriale cohesie bestaat geen consensus. Er zijn verschillende interpretaties, bijvoorbeeld: 'sociaal-economische gelijkheid tussen regio's', 'ruimtelijke ordening' en 'beleidscoördinatie'. Hoe zou het territoriale cohesie-beleid van de EU er in de toekomst uit kunnen zien, en wat heeft dit voor gevolgen voor Nederland? Deze studie analyseert, op verzoek van het ministerie van VROM, een vijftal interpretaties van territoriale cohesie en de mogelijke beleidsopties die daaraan gerelateerd zijn. Op basis daarvan worden de consequenties voor Nederland geschat.
Volgens de studie zijn de kortetermijngevolgen van territoriale cohesie voor het ruimtegebruik in Nederland vrijwel te verwaarlozen. Dit betekent echter niet dat territoriale cohesie onbelangrijk is. Op de langere termijn biedt territoriale cohesie bijvoorbeeld interessante kansen voor ons land, zoals nieuwe subsidiemogelijkheden. Ook zou bij de EU meer begrip kunnen ontstaan voor de specifieke geografische situatie van Nederland in Europa. Nog belangrijker is de impact die territoriale cohesie kan hebben op het EU-beleid. Territoriale cohesie kan bijvoorbeeld de samenhang tussen de beleidssectoren verbeteren. Ook kan het beleid van de EU meer aansluiten bij de Nederlandse traditie van gebiedsontwikkeling.
Dat zijn enkele bevindingen uit de studie 'Territorial Impact Assessment of Territorial Cohesion for the Netherlands', die het Planbureau voor de Leefomgeving op 18 februari heeft gepubliceerd. Deze ex-ante-evaluatie kan de Nederlandse overheid helpen het begrip 'territoriale cohesie' verder invulling te geven.
Auteurs
Kenmerken
- Publicatietitel
- Ruimtelijke effectenanalyse territoriale cohesie
- Publicatiedatum
- 18 februari 2009
- Publicatie type
- Publicatie
- Publicatietaal
- Engels
- Productnummer
- 92350