De milieu voedselcrisis: de rol van het milieu in het afwenden van toekomstige voedselcrises

Publicatie

Dit door het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) uitgebrachte Rapid Response Assessment waarschuwt dat in 2050 25% van de wereldwijde voedselproductie verloren kan gaan door verslechtering van het milieu, tenzij nu maatregelen worden genomen. Dit is het eerste rapport van de Verenigde Naties (VN) waarin de impacts van die klimaatverandering, waterstress, invasieve soorten en landdegradatie op voedselzekerheid zouden kunnen hebben, worden samengevat. Er worden opties gegeven hoe de wereldbevolking op een duurzame manier gevoed kan worden.

Samenvatting

Ondanks het feit dat de voedselprijzen sterk zijn gedaald sinds de piek van juli 2008 blijkt uit onlangs gepubliceerde projecties toch dat de prijzen boven het niveau van voor de prijspieken blijven. Bevolkingsgroei en een groeiende consumptie van vlees zullen de vraag naar voedselproducten de komende decennia laten stijgen. In de afgelopen decennia steeg de agrarische productie sterk. De stijging in graanopbrengsten vlakt nu echter af en de visvangst daalt. Een verdere stijging van de opbrengsten wordt bovendien steeds moeilijker. Dit wordt veroorzaakt door degradatie ten gevolge van het niet duurzaam gebruik van hulpbronnen, door de klimaatsverandering veroorzaakte waterstress en door een stijgende druk van ziekten en plagen. Deze ontwikkelingen kunnen de voedselproductie in 2050 met 25% verminderen.

In het rapport wordt ook de huidige voedselzekerheid in de wereld geanalyseerd en de benodigde sociaal-economische ontwikkelingen die nodig zijn om de voedselzekerheid te versterken. Voedselzekerheid wordt hier gedefinieerd als beschikbaarheid, toegankelijkheid en stabiliteit van het voedselaanbod (het gebruik van voedsel wordt hier achterwege gelaten). Afhankelijkheid van importen, matige investeringen en gebrek aan inputs zijn de belangrijkste factoren die de beschikbaarheid van voedsel bepalen. Om de toegankelijkheid tot voedsel te verbeteren zouden in het bijzonder markttoegang en lage voedselprijzen aandacht moeten krijgen. De stabiliteit van het voedselaanbod wordt verhoogd als boeren meer mogelijkheden hebben om te investeren en conflictsituaties zoveel mogelijk worden vermeden.

Er wordt geconcludeerd dat we creatiever zullen moeten omgaan met het hergebruik van overtollig voedsel als diervoeder. Op dit moment wordt er wel veel aandacht besteed aan het verhogen van de effectiviteit in de traditionele energiesector, maar nog te weinig aan de effectiviteit van energie voor het produceren van voedsel. Robuuste agro-ecosystemen kunnen hier een belangrijke rol inspelen. Ook kunnen structurele veranderingen in de agrarische markten en het limiteren van de impacts door klimaatveranderingen helpen om toekomstige spanningen op de voedselmarkt te verminderen.

Auteurs

Nellemann, C., MacDevette, M., Manders, T., Eickhout, B., Svihus, B., Prins, A. G., Kaltenborn, B. P. (Eds).

Kenmerken

Publicatietitel
De milieu voedselcrisis: de rol van het milieu in het afwenden van toekomstige voedselcrises
Publicatiedatum
16 februari 2009
Publicatie type
Publicatie
Publicatietaal
Engels
Productnummer
225