Strenge winters blijven mogelijk in opwarmend klimaat

Publicatie

In Nederland is de gemiddelde wintertemperatuur minder snel gestegen dan de temperatuur voor andere seizoenen. Zo is de winter de afgelopen honderd jaar gemiddeld 1,2 graden warmer geworden, en de zomer 2,2 graden. Bovendien waren de temperatuurverschillen tussen opeenvolgende winters veel groter dan die tussen andere seizoenen. Dat kan verklaren waarom strenge winters zoals de huidige ook in een opwarmend klimaat mogelijk blijven.

Elfstedentocht blijft mogelijk in opwarmend klimaat

In Nederland is de temperatuur de afgelopen eeuw met gemiddeld 1,8 graden gestegen. Dat is ruim twee keer zo snel als de gemiddelde mondiale temperatuurstijging. Toch kunnen in dit relatief snel opwarmende Nederlandse klimaat strenge winters, met Elfstedentocht, nog steeds voorkomen. Dit volgt uit een analyse van het PBL.

Strenge winter doet niet af aan klimaatbeleid

De Europese Unie heeft zich ten doel gesteld de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur te beperken tot twee graden. Om dit met redelijke zekerheid te halen is het noodzakelijk dat de mondiale uitstoot van broeikasgassen in 2050 minimaal is gehalveerd, zo blijkt uit studies van onder andere het PBL. Twee koude winters op rij in Nederland of Noord-Europa doen daar niets aan af.

Er blijft hoop voor schaatsliefhebbers

Het blijkt dat we op 13 januari 2010 het dichts bij een Elfstedentocht waren: het was toen over een periode van vijftien dagen gemiddeld -2,0 graden geweest. Echter, uit de historie blijkt dat een waarde van -4,2 graden nodig is. Voor schaatsers ziet de huidige weersverwachting er niet goed uit. Toch blijft er hoop. Acht van de vijftien Elfstedentochten werden immers in de maand februari verreden.

Deze publicatie uitsluitend digitaal beschikbaar

Auteurs

Hans Visser en Bart Strengers

Kenmerken

Publicatietitel
Strenge winters blijven mogelijk in opwarmend klimaat
Publicatiedatum
1 februari 2010
Publicatie type
Publicatie