Steeds minder scholen in de buurt

Nieuws

De school is weer begonnen. Maar is hij straks nog wel in je eigen dorp of wijk? In de afgelopen tien jaar daalde vooral op het platteland en in regio’s aan de rand van Nederland het aantal kinderen tussen 4 en 12 jaar. Steeds meer dorpsscholen overwegen daarom te fuseren, of hebben daartoe al besloten.

In de toekomst speelt dat niet meer alleen in perifere regio’s als Oost-Groningen, maar bijvoorbeeld ook in plattelandsgemeenten in het Groene Hart van de Randstad. Tot 2025 daalt namelijk het aantal basisschoolleerlingen aanzienlijk in verreweg de meeste gemeenten – vooral de kleinere. Voor ruim honderd gemeenten, waaronder Utrechtse Heuvelrug en Twenterand, is die daling zelfs meer dan een kwart. In een klein aantal gemeenten neemt het aantal kinderen toe met ruim 10 procent. Het gaat hier vooral om de grote(re) steden door heel Nederland en de randgemeenten daar omheen, zoals Amsterdam en Amstelveen.

Het aantal basisscholen varieert per gemeente

Kan een kind straks nog wel in het eigen dorp of de eigen wijk naar school? In gemeenten als Terneuzen (Zeeuws-Vlaanderen), Vlagtwedde en Stadskanaal (Groningen) zijn nu op korte afstand al weinig basisscholen. Met de verwachte fusies zijn er in de toekomst nog minder scholen in de buurt. Bovendien wordt daardoor de afstand naar de school groter. In een gemeente als Utrecht zijn er juist veel basisscholen en op vrij korte afstand.

In welke regio’s gaat de bevolking krimpen en waar blijft ze groeien? Wat betekent dat voor de nieuwbouw en scholen in de buurt? En waar slaat de vergrijzing het sterkst toe? Het PBL brengt op 10 september 2014 'De Nederlandse bevolking in beeld' uit, een boekje uit met 24 infographics over de ontwikkeling van de bevolking in de steden, randgemeenten en het platteland in het verleden en de toekomst.