Breaking Boundaries for Biodiversity. Expanding the policy agenda to halt biodiversity loss.
De Nederlandse consumptie en export hebben invloed op de snelle achteruitgang van plant- en diersoorten en ecosystemen (biodiversiteit) in andere landen. Via handelsstromen komen deze producten, zoals, vlees, veevoer en hout bij ons terecht. Een deel wordt ook weer geëxporteerd. Daarmee hebben producenten van deze producten een sleutel in handen om het verlies aan biodiversiteit af te remmen.
Producenten hebben de sleutel in handen om het biodiversiteitsverlies te remmen
De rol die Nederlandse producenten kunnen spelen bij het terugdringen van het biodiversiteitverlies is groter dan men zou verwachten op grond van de oppervlakte van ons land. Veel internationale bedrijven hebben hun basis in Nederland. Bovendien is Nederland een handelsland, waar belangrijke handelsstromen doorheen lopen.
Biodiversiteitsverlies kan alleen worden verminderd door internationale en intersectorale samenwerking
Het PBL geeft in dit rapport een drietal aanbevelingen om de afname van biodiversiteit af te remmen. Voor producenten is certificering een manier om handelsketens te verduurzamen. Dit draagt bij aan een goede combinatie tussen enerzijds productie en anderzijds biodiversiteit en duurzaam behoud van de leefomgeving. Daarbij is ook de consument van belang: door duurzame producten te kiezen wordt de productie ervan gestimuleerd. Een andere aanbeveling is dat producenten bij het investeren in lokale economieën rekening houden met biodiversiteit in beschermde gebieden en de afhankelijkheid van de plaatselijke bevolking van de natuur.
Tot slot geeft het PBL nog een aanbeveling aan de Nederlandse overheid. Door biodiversiteitbescherming en armoedebestrijding gezamenlijk aan te pakken, komt een duurzaam gebruik van de leefomgeving in donorlanden dichterbij.
Aanpak biodiversiteitverlies in discussie
De komende tien jaar wordt een kritische periode voor het remmen van het biodiversiteitsverlies. De COP10 bijeenkomst van de Conventie inzake Biologische Diversiteit (CBD) bespreekt het nieuwe beleid in Nagoya, Japan, van 18 tot 29 oktober 2010. Mondiale evaluaties laten zien dat het verlies van biodiversiteit nog steeds doorgaat. De snelheid van verlies is vooral in de tropen hoog. In de gematigde zones is het verlies kleiner en enkele successen zijn bereikt. In Nederland is de snelheid van verlies van biodiversiteit geremd, maar het kon niet worden gestopt. Dit positieve beeld kantelt naar negatief indien de impact van Nederlands handelen op de biodiversiteit in het buitenland wordt meegenomen. Dan blijkt dat het biodiversiteitsverlies nog steeds stijgt..
Strategieën voor meer effectief biodiversiteitsbeleid
Gezien het post 2010 biodiversiteitsbeleid, met speciale aandacht voor het plannings-, monitoring en evaluatieproces, is er behoefte aan het beter begrijpen van de relatie tussen biodiversiteit en sociale ontwikkeling, ondersteund door kwantitatieve data. Het tellen van soorten alleen is niet genoeg om het verlies te voorkomen. Met geïntegreerde beleidsevaluaties wordt inzicht verkregen voor verbeterde besluitvorming over duurzame ontwikkeling met minimale negatieve afwentelingen. Strategieën voor het stoppen van het verlies van biodiversiteit bevatten drie belangrijke relaties:
- De ontwikkeling van duurzame productie, handel en consumptie;
- integratie van biodiversiteitbeleid in landgebuiksplanning voor multifunctionele en multiactor gebruik;
- Gekoppelde biodiversiteit - armoedereductie strategieën.
Deze relaties zouden geoperationaliseerd moeten worden op diverse ruimtelijke schalen: tussen de periferie van het rurale gebied tot stedelijke centra in een land en tussen landen vanwege internationale handel. Landen worden uitgenodigd de uitdaging aan te nemen om traditionele grenzen te verleggen en daarmee de post-2010 internationale doelstellingen te ondersteunen.
Auteurs
Kenmerken
- Publicatietitel
- Breaking Boundaries for Biodiversity. Expanding the policy agenda to halt biodiversity loss.
- Publicatiedatum
- 20 oktober 2010
- Publicatie type
- Publicatie
- Publicatietaal
- Engels
- Productnummer
- 340