Climate Assessment: What's Next?

Publicatie

Het IPCC heeft terecht de Nobelprijs voor de Vrede door het baanbrekende werk van de afgelopen 20 jaar gekregen. De huidige organisatie is echter niet toegerust om ook in de toekomst relevante uitspraken te kunnen doen over klimaatverandering en de benodigde beleidsopties. Het systeem van drie gescheiden werkgroepen met 5 tot 6 jaarlijkse rapportages is er niet op berekend om het dynamische beleidsproces adequaat te ondersteunen.

IPCC na de Nobelprijs

Leren van lucht

Een recent artikel onder de titel ‘Climate Assessment: What’s next’in het tijdschrift Science behandelt mogelijk gewenste hervormingen van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). De auteurs, onder wie Rob Swart van het Milieu- en Natuurplanbureau, betogen dat het IPCC kan leren van de manier waarop het beleidsproces bij lucht is georganiseerd. Daar werkt een kleine taakgroep van wetenschappers samen met bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties om regeringen en de Europese Unie te ondersteunen bij beleidsvragen. Onderzoek is hierbij veel directer gekoppeld aan beleid en kennis uit verschillende disciplines wordt beter geïntegreerd, waardoor de beleidsrelevantie toeneemt. Overigens staan de geloofwaardigheid en legitimiteit van het IPCC voor de onderzoekers niet ter discussie.

Noodzaak hervormingen

Het IPCC is zichzelf bewust van de noodzaak eventuele hervormingen te bespreken. In Valencia, waar twee weken geleden het syntheserapport van het Vierde Assessment Rapport werd vastgesteld, kondigde voorzitter Rajendra Pachauri een discussiestuk aan over mogelijke hervormingen. Rob Swart: ‘De afgelopen twintig jaar heeft het IPCC met succes aan kunnen tonen dat er sprake is van een reële klimaatverandering, die hoogstwaarschijnlijk door de mens wordt veroorzaakt, en dat de eerste effecten al zichtbaar zijn geworden. Het heeft ook aangegeven dat er technisch haalbare en betaalbare oplossingen zijn. Nu dit alom bekend en geaccepteerd is, zal het IPCC moeten kunnen inspelen op specifieke vragen vanuit overheden wat hen te doen staat. Dat vergt een andere manier van organiseren. Alles omvattende assessments, die vijf tot zes jaar in beslag nemen, zijn daarvoor niet meer voldoende.’ De onderzoekers sluiten niet uit dat voor een meer directe voeding van de klimaatonderhandelingen met wetenschappelijke kennis een nieuw mechanisme naast IPCC nodig zou kunnen zijn.

Meer informatie

Zie ook het commentaar in het tijdschrift Nature

Auteurs

Raes F, Swart R

Kenmerken

Publicatietitel
Climate Assessment: What's Next?
Publicatiedatum
3 december 2007
Publicatie type
Publicatie
Tijdschrift
Science 2007; 318: 1386
Productnummer
92198