Een nieuwe generatie scenario’s voor klimaatonderzoek en –assessment

Publicatie

Momenteel wordt een nieuwe generatie klimaatscenario’s ontwikkeld om de invloed van broeikasgassen op het klimaat beter te kunnen begrijpen. Deze scenario’s richten zich voor het eerst op verschillende doelstellingen voor het klimaatbeleid, variërend van ‘geen klimaatbeleid’ tot ‘zeer ambitieus klimaatbeleid’. Daarnaast integreren de scenario’s kennis uit verschillende disciplines die betrokken zijn bij de klimaatwetenschap. De scenario’s worden ontwikkeld door een internationaal samengesteld team van wetenschappers, waaronder medewerkers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).In een publicatie in het blad Nature beschrijven deze wetenschappers hoe de nieuwe scenario’s worden ontwikkeld, wat de resultaten zijn van de eerste stap, welke betekenis de scenario’s hebben en hoe zij kunnen worden gebruikt in verder onderzoek.

Onderzoek naar effectiviteit klimaatbeleid

De in de eerste fase ontwikkelde paden voor mogelijke broeikasgasontwikkelingen zullen de komende jaren de basis vormen voor het onderzoek naar de kosten van klimaatbeleid, de verandering van het klimaatsysteem en naar klimaateffecten. Hiermee zal het onderzoek een beter beeld geven van de voor- en nadelen van verschillende klimaatdoelstellingen, waaronder de tweegradendoelstelling die de Nederlandse regering zich heeft gesteld. De doorrekeningen met de complexe klimaatmodellen zullen nu starten; de eerste resultaten worden eind 2010 verwacht. De scenario’s zullen ook gebruikt worden in het vijfde klimaatrapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), dat in 2013 zal uitkomen.

Gedetailleerde informatie

De huidige klimaatmodellen proberen rekening te houden met de invloed van broeikasgassen, en met de invloed van luchtverontreiniging en landgebruiksverandering. De nieuwe scenario’s hebben daarom meer en gedetailleerdere gegevens nodig dan de oude. Daarom zijn voor de hele wereld kaarten gemaakt voor de toekomstige ontwikkeling van emissies van broeikasgassen en luchtverontreiniging (VOC, CO, SO2, NOx en aerosolen) en landgebruik voor elk van de scenario’s. Ook zijn nieuwe databestanden gemaakt voor de periode van 1850 tot 2000.

Mogelijk twee tot meer dan zes graden

Het scenario met zeer ambitieus klimaatbeleid is gericht op het bereiken van een broeikasgasconcentratie van 450 deeltjes per miljoen (ppm) CO2-equivalent. Dit niveau is noodzakelijk om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 2 graden ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. De variant ‘geen klimaatbeleid’ leidt tot een concentratie van rond de 1400 deeltjes per miljoen CO2-equivalent in 2100. Naar verwachting kan dit leiden tot een wereldwijde temperatuurstijging van mogelijk meer dan zes graden.

Auteurs

Richard H. Moss, Jae A. Edmonds, Kathy A. Hibbard, Martin R. Manning, Steven K. Rose, Detlef P. van Vuuren, Timothy R. Carter, Seita Emori, Mikiko Kainuma, Tom Kram, Gerald A. Meehl, John F. B. Mitchell, Nebojsa Nakicenovic, Keywan Riahi, Steven J. Smith, Ronald J. Stouffer, Allison M. Thomson, John P. Weyant &amp, Thomas J. Wilbanks

Kenmerken

Publicatietitel
Een nieuwe generatie scenario’s voor klimaatonderzoek en –assessment
Publicatiedatum
12 februari 2010
Publicatie type
Publicatie
Tijdschrift
Nature 463, 747-756 (11 februari 2010)
Productnummer
302