Effect van een nucleaire uitbreiding in Europa op de gezondheidsschade door luchtvervuiling
De in Europa voorgenomen intensivering van het lucht- en klimaatbeleid vergroot het dilemma inzake kernenergie. Enerzijds zijn er de risico’s van de lange termijn opslag van radioactief afval en proliferatie van nucleair materiaal. Anderzijds zijn er baten voor de volksgezondheid door verbeterde luchtkwaliteit bij de omschakeling van kolen naar kernenergie. Bovendien krijgt de private sector meer investeringsruimte voor kernenergie door de hogere CO2 marktprijs. Dat blijkt uit onderzoek van het Milieu- en Natuurplanbureau.
Mogelijke baten in de luchtkwaliteit van Europa door kernenergie
Nucleaire energie is een optie om koolstofvrije elektriciteit te produceren, en dit heeft ertoe geleid dat deze technologie weer op de agenda staat, ondanks de bezwaren die er tegen deze optie bestaan. De grootste bezwaren zijn er op het gebied van risico’s van ongelukken en proliferatie. In juni 2006 heeft de Sociaal Economische Raad (SER) een advies gepubliceerd onder de naam “Naar een kansrijk en duurzaam energiebeleid”. (06/10). Dit SER-advies bevat aanbevelingen voor een duurzame energievoorziening. De SER heeft vervolgens een fact-finding studie door ECN laten uitvoeren waarin feiten en gegevens over kernenergie zijn verzameld. De SER gebruikt dit rapport als startpunt voor een afronding van een advies (voor 2008) over de rol van kernenergie in de toekomstige nationale elektriciteitsproductie. Dit MNP-rapport beoogt een bijdrage te leveren aan de discussie binnen de SER.
Private sector krijgt meer investeringsruimte voor kernenergie door hoge CO2 prijs
Onderzocht zijn de gevolgen van het opheffen van nationale beperkingen op het toepassen van kernenergie, en de gevolgen daarvan op het Europese energiesysteem, Momenteel is het kernenergie beleid in Europa sterk gedifferentieerd, variërend van stimulerend beleid (Frankrijk) tot verbod/geen verdere groei (Duitsland, Nederland). De gevolgen van het opheffen van nationale beperkingen op het gebruik van kernenergie in Europa worden gerapporteerd voor zowel de publieke als de private sector. Als referentie is een bestaand scenario genomen, gepubliceerd door het Europees Milieu Agentschap, waarbij Europa doorgaat met klimaatbeleid. Ten opzichte van dit basispad neemt de elektriciteitsproductie van kernenergie in de EU, indien nationale beperkingen worden losgelaten, toe met 45% in 2030. Vooral de toenemende emissieprijs voor CO2 (oplopend tot 65 €/ton CO2 in 2030) en de toenemende kosten voor de bestrijding van luchtverontreiniging door fossiele brandstoffen maken de toepassing van kernenergie interessant voor de stroomproducent.
Inzet van kernenergie kan zorgen voor een verbeterde luchtkwaliteit in Europa
Modeluitkomsten geven aan dat kernenergie vooral kolencentrales zal vervangen en daarmee kan zorgen voor een verbeterde luchtkwaliteit in Europa en een aanzienlijke gezondheidswinst. De vermindering van het aantal kolencentrales leidt tot een daling van de gezondheidsschade door luchtverontreiniging als gevolg van de uitbreiding van kernenergie. Deze daling van de gezondheidsschade wordt in dit rapport gemonetariseerd. Over de levensduur van de centrale bedragen de verdisconteerde externe baten (gezondheidswinst door verbeterde luchtkwaliteit) van een uitbreiding van kernenergie in Europa mogelijk 0.5 cent per KWh.
Kernenergie een dilemma in het duurzaamheiddebat
Er bestaan geen betrouwbare kostenschattingen die recht doen aan de belangrijkste zorgen over kernenergie, zoals het permanent, duurzaam opslaan van kernafval, en het gevaar voor proliferatie. De huidige uitgaven aan opslag van kernafval bedragen ongeveer 0.1 cent per kWh. Dit rapport laat zien dat de mogelijke baten van kernenergie door verminderde emissies naar de lucht ongeveer 0.5 cent per KWh bedragen (+/-10% van de productieprijs). Deze studie geeft dus aan dat er extra ruimte is voor investeringen in de langdurige opslag van kernafval, indien hiervoor een oplossing wordt gevonden. Aangezien een formele kosten-batenanalyse nog niet mogelijk is zal een politiek besluit over kernenergie niet alleen op basis hiervan kunnen worden genomen.
Meer informatie
- SER advies: Naar een kansrijk en duurzaam energiebeleid
- ECN rapport in opdracht van SER: Fact Finding Kernenergie (pdf)
- ECN\PBL rapport: Optiedocument energie en emissies 2010/2020
Auteurs
Kenmerken
- Publicatietitel
- Effect van een nucleaire uitbreiding in Europa op de gezondheidsschade door luchtvervuiling
- Publicatiedatum
- 1 oktober 2007
- Publicatie type
- Publicatie
- Publicatietaal
- Engels
- Productnummer
- 92112