(Kosten-) Effectiviteit Generiek en Gebiedsgericht Ammoniakbeleid

Publicatie

Om de natuur te beschermen zijn nog aanzienlijke reducties in de ammoniakuitstoot nodig. Met goedkope maatregelen is slechts een beperkte reductie mogelijk. De aanvullende maatregelen zijn aanzienlijk duurder. Het Milieu- en Natuurplanbureau concludeert dit in een studie naar de (kosten-) effectiviteit van generiek en gebiedsgericht ammoniakbeleid.

De depositie van ammoniak bedreigt de biodiversiteit van de Nederlandse natuur. Daarom zijn maatregelen die de uitstoot van ammoniak bestrijden het voornaamste instrument in het nationale natuur- en milieubeleid om de overbelasting van stikstofdepositie tegen te gaan om zodoende de natuur beter te beschermen.

De maatregelen zijn ook noodzakelijk om aan de emissiedoelen die in internationaal verband zijn aangegaan te voldoen. Omdat landbouwactiviteiten dichtbij natuurgebieden kunnen plaatsvinden, is overwogen om bufferzones in te stellen, waar economische groei wordt beperkt, om zo de gevolgen van ammoniakemissies te reduceren. In deze studie geven we een overzicht van de effecten en kosten van a) de huidige en aangekondigde (pijplijn) maatregelen en b) het instellen van buffer zones.

De generieke maatregelen zijn, over het algemeen, kosteneffectiever om stikstofdepositie op natuurgebieden te reduceren. Generieke maatregelen hebben ook het grootste potentieel om deze deposities te reduceren. Hoewel verplaatsing van stallen uit de buffer zones zeer duur is, kan deze maatregel in individuele gevallen, als die stallen de depositie op een specifiek nabijgelegen natuurgebied domineren, net zo duur zijn als generieke maatregelen.

Auteurs

Pul WAJ van , Haan BJ de , Dam JD van , Eerdt MM van , Ruiter JF de , Hinsberg A van , Westhoek HJ

Kenmerken

Publicatietitel
(Kosten-) Effectiviteit Generiek en Gebiedsgericht Ammoniakbeleid
Publicatiedatum
11 maart 2005
Publicatie type
Publicatie
Publicatietaal
Nederlands
Productnummer
91426