Milieu voor ontwikkeling - Lessen voor beleid uit mondiale milieuverkenningen
Acht mondiale verkenningen op het gebied van milieu en duurzame ontwikkeling, gepubliceerd gedurende de laatste twee jaar (2007-2008), laten een consistent beeld zien van de voornaamste milieuproblemen: klimaatverandering, het verlies aan biodiversiteit – zowel op het land als in zout en zoet water – landgebruikverandering en zoetwaterbeheer. Deze milieuproblemen vragen om mondiale oplossingen.
Nieuwe verkenningen zullen zich meer moeten richten op de vraag ‘Wat zijn de belangrijkste oplossingen’ in plaats van op de vraag ‘Wat zijn de belangrijkste problemen’
Dit rapport kijkt over deze verkenningen heen naar de voornaamste milieuproblemen voor de komende decennia en mogelijke beleidsopties om ze op een geïntegreerde wijze op te lossen. De acht verkenningen zijn consistent in de belangrijkste problemen die ze identificeren: klimaatverandering, het verlies aan biodiversiteit – zowel op het land als in zout en zoet water, landgebruik verandering en zoet water beheer. Steeds meer wordt duidelijk dat de concurrentie om land ook op mondiale schaal een belangrijk aandachtspunt aan het worden is. De verkenningen laten zien dat er veel technische oplossingen beschikbaar zijn om nationale en internationale doelen te halen, en dat die ook betaalbaar zijn. Ze laten echter wel verschillende perspectieven zien op de beleidsopties die ingezet moeten worden om de doelen te halen.
Milieu voor ontwikkeling
Dit rapport is geschreven op verzoek van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP), ter ondersteuning van de 25e zitting van de UNEP Governing Council/Global Ministerial Environment Forum, in februari 2009. Het bouwt voort op eerdere analyses van het PBL (Lessen uit mondiale milieuverkenningen). Het doel van deze synthese was om beleidsmakers op de hoogte te stellen van de voornaamste boodschappen uit recent verschenen mondiale milieuverkenningen, inclusief de door UNEP in 2007 gepubliceerde vierde Global Environment Outlook (GEO). Het rapport beoogt niet om een alomvattende, objectief overzicht van de uitkomsten van deze mondiale milieuverkenningen te geven, maar geeft juist aan welke bevindingen uit de verkenningen de uitkomsten van GEO-4 ondersteunen of niet.
Nieuwe verkenningen
Dit rapport komt ook op een goed moment, omdat veel van de opdrachtgevers van deze verkenningen zich momenteel aan het beraden zijn over de focus en invulling van een nieuwe ronde verkenningen. Op basis van onze eigen ervaringen in een aantal verkenningen geven we hiervoor aan het eind van het rapport een aantal ideeën. Het ligt in de lijn der verwachting dat vanuit het beleid de vraag gesteld worden om de focus te verschuiven van de analyse van de belangrijkste problemen naar de belangrijkste beleidsopties. M.a.w., dit zou betekenen dat toekomstige verkenningen zich steeds meer moeten richten op de sturingsvraag hoe met deze problemen om te gaan.
De acht verkenningen (Engelstalig)
- The fourth Global Environment Outlook: Environment for Development (GEO-4), published by the United Nations Environment Programme.
- Climate Change 2007. The Fourth Assessment Report (IPCC AR4), published by the Intergovernmental Panel on Climate Change.
- The OECD Environmental Outlook to 2030 (OECD EO), published by the OECD.
- The International Assessment of Agricultural Science and Technology for Development (IAASTD), which is, among others, supported by the UN Food and Agriculture Organization (FAO), the UN Development Programme (UNDP), the UN Environment Programme (UNEP) and the World Bank (IAASTD 2008).
- The Human Development Report 2007/2008. Fighting climate change: Human solidarity in a divided world (HDR).
- The World Water Development Report 2 - Water, a Shared Responsibility and 3 - Water in a Changing World (WWDR), published by the World Water Assessment Programme.
- Climate Change and Water, Technical paper VI, published by IPCC.
- The Comprehensive Assessment of Water Management in Agriculture (CAWMA), published by the Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR).
Gerelateerde PBL publicaties
- International Assessment of Agricultural Science and Technology
- Achtergrond bij de OESO Milieuverkenning tot 2030. Overzichten, details en methoden van modelmatige analyses
- Global Environment Outlook - GEO-4 - Milieu voor ontwikkeling
Auteurs
Kenmerken
- Publicatietitel
- Milieu voor ontwikkeling - Lessen voor beleid uit mondiale milieuverkenningen
- Publicatiedatum
- 8 juni 2009
- Publicatie type
- Publicatie
- Publicatietaal
- Engels