Model Effectiviteit Instrumenten-Energiebesparing Industrie (MEI-Energie)
Het rapport beschrijft het rekenkundig onderzoeksmodel 'Model Effectiviteit Instrumenten Energiebesparing Industrie (MEI-Energie)'. Dit model brengt de energiebesparing door industriële sectoren, aan de hand van het maatregelbestand ICARUS, in het verleden en in de toekomst in kaart en vormt een resultaat van het ontwikkelingstraject binnen het RIVM waarbij kennisontwikkeling over energiegebruik en -besparing centraal staat.
Het model tracht zoveel mogelijk recht te doen aan de besluitvormingsprocessen van industriële bedrijven binnen een sector om al dan niet te investeren in een energiebesparende techniek. Hierop zijn verschillende factoren van invloed zoals kenmerken van de techniek, de industriële sector, de maatschappelijke omgeving en het beleid. Dit rapport beschrijft de structuur van het MEI-Energie, waarbij met name aandacht wordt besteed aan de positie van beleidsinstrumenten in het model. Ook worden de resultaten van een review van het model, uitgevoerd door het Centrum voor Schone Technologie en Milieubeleid, gepresenteerd. Tot slot wordt aangegeven op welke punten het modelconcept hierop is aangepast.
Energiebesparing bij industriële bedrijven staat hoog op de politieke agenda. De overheid zet verschillende beleidsinstrumenten in om deze bedrijven aan te sporen tot het nemen van energiebesparende maatregelen. Voorbeelden van dergelijke beleidsinstrumenten zijn:
Het RIVM heeft, in samenwerking met de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit, een model 'MEI-Energie' ontwikkeld om het energiebesparingsgedrag van industriële sectoren te simuleren en de rol van beleidsinstrumenten hierin vast te stellen. Het model is zowel voor analyses van het verleden als voor voorspellingen in de toekomst te gebruiken.
In het model zijn twaalf kenmerken van beleidsinstrumenten opgenomen, die cruciaal zijn gebleken voor effectief beleid. Deze kenmerken maken veronderstellingen inzichtelijk over de invloed van beleidsinstrumenten op het besluitvormingsproces van bedrijven binnen een industriële sector om wel of niet te investeren in een energiebesparende maatregel.
Meer informatie
Meer informatie over de beleidswetenschappelijke basis van dit model:
- Wijk J.J. van, R.F.J.M. Engelen en J.P.M. Ros, 2001, Beleidsinstrumenten en energiebesparing door bedrijven, Beleidswetenschap, (15/3):235-254. (ISSN 0921-1934)
- Wijk, J.J. van, R.F.J.M. Engelen en J.P.M. Ros, 2001, Model Effectiviteit Instrumenten-Energiebesparing Industrie (MEI-Energie), RIVM-rapport nr. 778011 004. Bilthoven.
Andere publicaties:
- Elzenga, H.E., R.F.J.M. Engelen, J.J. van Wijk, J.P.M. Ros, 2000, Energiebesparing industrie. Naar een energiebesparingsmodel, RIVM-rapport nr. 778011 003, Bilthoven.
- De Groot, H., J. Ros, R. Engelen, M. Rietbergen, en E. Luiten, 2002, Policy instruments for technology adoption: a model for analysing the diffusion of energy-efficient technologies. In: Blok, K., H. de Groot, E. Luiten, M. Rietbergen, The effectiveness of policy instruments for energy efficiency improvements in firms, Universiteit Utrecht, Department of Science, Technology and Society , p.157-173. Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van het Nationaal Onderzoek programma Mondiale Luchtverontreiniging en Klimaatverandering (NOP).
- Wijk J.J. van, R.F.J.M. Engelen, J.P.M. Ros, 2001, Modelling the relationship between energy-saving behaviour of industrial companies and the role of environmental policy instruments, Paper presented at the Open Meeting of the Global Environmental Change Research Community, Rio de Janeiro, October 6-8, 2001. Naar de website.
Auteurs
Kenmerken
- Publicatietitel
- Model Effectiviteit Instrumenten-Energiebesparing Industrie (MEI-Energie)
- Publicatiedatum
- 16 maart 2001
- Publicatie type
- Publicatie
- Publicatietaal
- Nederlands
- Productnummer
- 90657