Retrofit roetfilterregeling voor zwaar vervoer in relatie tot NO2 effecten

Publicatie

Het Ministerie van VROM heeft gevraagd de ‘retrofit' roetfilterregeling zwaar vervoer in relatie tot NO2 te beoordelen. Kennisgebrek laat een precieze uitspraak over netto-gezondheidseffecten van de regeling niet toe. Vermoed wordt dat afname van fijn stof en gelijktijdige, beperkte toename van NO2 gezondheidskundig netto gunstig is.

Samenvatting

Aanleiding

Het Ministerie van VROM heeft gevraagd de ‘retrofit’ roetfilterregeling zwaar vervoer in relatie tot NO2 te beoordelen. Kennisgebrek laat een precieze uitspraak over de netto-gezondheidseffecten van de regeling niet toe. Vermoed wordt dat een afname van fijn stof en een gelijktijdige, beperkte toename van NO2-gezondheidskundig netto gunstig is.

Aanbeveling

Aanbevolen wordt de praktijkeffecten van ‘retrofit’ te evalueren op filterefficiency, duurzaamheid, toename NO2-fractie en uitstootsamenstelling. Een grootschaliger invoering van de regeling kan hiermee worden onderbouwd. In welke mate ‘retrofit’ leidt tot een verhoogde NO2-uitstoot, is onzeker.

Schattingen voor 2010 en 2020

De schattingen van het hierdoor toegenomen aantal NO2-knelpunten (met overschrijding van de jaarnorm) ten opzichte van de situatie zonder ‘retrofit’, lopen in 2010 zowel langs snelwegen als in binnenstedelijke gebieden uiteen van niet noemenswaardig tot in de orde van 20%, uitgaande van de ongunstigste veronderstellingen. Voor 2020 is de schatting van de toename, onder de ongunstigste veronderstellingen vanuit NO2-uitstoot, maximaal 3% bij rijkswegen en 10% in stedelijke gebieden.

Deze publicatie is uitsluitend digitaal beschikbaar.

Auteurs

Bree L van , Blom W , Geilenkirchen GP , Hoen A , Annema JA

Kenmerken

Publicatietitel
Retrofit roetfilterregeling voor zwaar vervoer in relatie tot NO2 effecten
Publicatiedatum
18 januari 2007
Publicatie type
Publicatie
Publicatietaal
Nederlands
Productnummer
91929