Ruimte in debat 2004/01

Publicatie

Recreatiewoning: 'een woning waar kan worden gerecreƫerd'. Recreatie: 'ontspanning, vrijetijdsbesteding'. Kortom: een recreatiewoning is een woning waar de vrije tijd kan worden besteed. Vaak staan deze woningen in een prachtige omgeving en zij beschikken over steeds meer luxe.

Inhoud

Volgens het bestemmingsplan mag een recreatiewoning uitsluitend worden gebruikt voor recreatieve doeleinden, door personen die ergens anders hun vaste woonplaats hebben.Toch is in Nederland permanente bewoning van recreatiewoningen geen onbekend verschijnsel. Onlangs stelde minister Dekker van VROM voor om dit in sommige gevallen te legaliseren. Dat is het thema van deze Ruimte in debat.

Petra Visser en Arno Segeren brengen in het hoofdessay het verschijnsel permanente bewoning in kaart. Is de omvang van het probleem de ophef wel waard, zo vragen zij zich af. En is het wel rechtvaardig wanneer het illegale gedrag van mensen wordt beloond? Zij vinden van niet.

Henk Voogd (hoogleraar Planologie in Groningen), Theo Peters (gedeputeerde Ruimtelijke Ordening van de provincie Gelderland) en Marjolein van Tiggelen (RECRON) reageren.

De column is van Jan-Paul Bron, directeur Zeelenberg Architectuur te Ouddorp.

Heeft u een mening over tweede woningen en het permanente verblijf aldaar, mail ons op ruimte-in-debat(at)rpb.nl.

Door gedetailleerd kaartmateriaal zijn de bestanden van deze ruimte in debat uitgave groter dan normaal. Om bezoekers met een minder snelle internetverbinding tegemoet te komen, is een kleinere versie beschikbaar, waar de zware pagina's omgezet zijn naar zwart-wit.

Kenmerken

Publicatietitel
Ruimte in debat 2004/01
Publicatiedatum
10 maart 2003
Publicatie type
Publicatie
Productnummer
91006