Ruimte in debat 2004/03

Publicatie

De ruimtelijke ontwikkeling wordt niet alleen bepaald door het ruimtelijk beleid, hoezeer zij daarmee in de Nederlandse samenleving ook is verweven. In belangrijker mate wordt de ruimte bepaald door sociale, demografische, economische, technologische en culturele ontwikkelingen. Kortom: maatschappelijke ontwikkelingen hebben invloed op het ruimtelijk gedrag, met veranderingen in de ruimtelijke inrichting tot gevolg.

Enkele van de maatschappelijke ontwikkelingen die voor het huidige ruimtelijk beleid van belang zijn, staan centraal in dit nummer van Ruimte in debat.

Wat zijn precies die ontwikkelingen? En wat zijn de uitdagingen waarvoor zij het ruimtelijk beleid stellen? Ries van der Wouden, sectordirecteur bij het Ruimtelijk Planbureau, schetst de betekenis van de mondialisering en het daarmee gepaard gaande toenemende belang, voor burgers maar ook voor steden en stedelijke agglomeraties, van identiteit. Het essay is een bewerkte versie van een ‘quick scan’ over ruimtelijke ontwikkelingen, die het Ruimtelijk Planbureau onlangs op verzoek van het ministerie van VROM heeft gemaakt.

Het nummer wordt traditiegetrouw afgesloten met een column, dit keer van de hand van Willem Minderhout (Atos KPMG Consulting). Ook in de column staat identiteit, en de zoektocht daarnaar, in onze steeds grotere wereld centraal.

Kenmerken

Publicatietitel
Ruimte in debat 2004/03
Publicatiedatum
2 augustus 2004
Publicatie type
Publicatie
Productnummer
91276