Ruimte in debat 2004/04

Publicatie

Zou de EU wel of niet moeten koers zetten naar een nieuw "European Spatial Development Perspective" (ESDP)? Dat is de centrale vraag in deze editie van Ruimte in Debat. Vanwege het Europese karakter van deze editie, is deze Engelstalig.

Recentelijk publiceerde het RPB de studie 'Het onzichtbare Europa - Over de invloed van het EU-beleid op de ruimtelijke ontwikkeling in Nederland'. Deze studie geeft een overzicht van de manier waarop de Europese politiek een invloed heeft op de ruimtelijke ordening in Nederland. 'Het onzichtbare Europa' laat zien dat de indirecte, en daardoor minder goed zichtbare, effecten vaak belangrijker dan de directe effecten. Dit zal in de toekomst nog sterker het geval zijn.

Omdat deze discussie ook van belang kan zijn voor de andere EU Staten, heeft de redactie van Ruimte in Debat de onderzoekers Nico van Ravesteyn en David Evers gevraagd hun visie op de behoefte aan een Europees ruimtelijke beleid weer te geven, op basis van hun bevindingen uit 'Het onzichtbare Europa'.

Daarnaast geven een aantal andere specialisten hun visie weer, als reactie op de essay: Dr Wendelin Stubelt (Bundesambt für Bauwesen und Raumordnung, Germany), dr Marguerite Camilleri (Malta Environment and Planning Authority), dr Kai Böhme (Nordic Centre for Spatial Development, Sweden), dr Emil Jamrich (general director Regional Policy, Slovak Republic), professor Mark Tewdwr-Jones (Bartlett School of Planning, University College London, UK), Peter Janssens (Secretariat General Benelux, Brussels), and professor Andreas Faludi (University of Nijmegen, the Netherlands).

Kenmerken

Publicatietitel
Ruimte in debat 2004/04
Publicatiedatum
14 oktober 2004
Publicatie type
Publicatie
Productnummer
91301