Ruimte in debat 2005/02

Publicatie

In 1998 bracht de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid een rapport uit over 'ruimtelijkeontwikkelingspolitiek'. Dat begrip wordt inmiddels niet meer gehoord, het begrip 'ontwikkelingsplanologie', dat voor hetzelfde lijkt te staan, horen we des te vaker. Ook de minister van VROM heeft, in haar Nota Ruimte, dit perspectief omarmd, om beter te kunnen inspelen op de steeds grotere maatschappelijke dynamiek. Toch is niet altijd duidelijk wat ontwikkelingsplanologie onderscheidt van bijvoorbeeld integraal gebiedsgericht beleid.

Inhoud

Femke Verwest, Ed Dammers en Bastiaan Staffhorst (RPB en Berenschot Procesmanagement) komen in hun essay tot een nauwere definitie van ontwikkelingsplanologie, die zich onderscheidt van het traditionele integrale gebiedsgerichte beleid in het tot stand brengen van grensverleggende vernieuwingen. Daartoe is het essentieel dat ontwikkelingsplanologie tot voorbij het poldermodel wordt gebracht, zo is hun stelling. Paul Rüpp (gedeputeerde Provincie Noord-Brabant) definieert, met het WRR-rapport als kader, enkele factoren die bepalend zijn voor succes of falen van ontwikkelingsplanologie: doel, betrokkenheid, proces, betrouwbaarheid, geld maar ook cultuur en lef. Tijs Breuer (Zuid-Hollandse Milieufederatie) laat vanuit zijn praktijkervaring zien dat integrale planvorming binnen het bestaande poldermodel, zelfs met 23 partijen aan de onderhandelingstafel, net zo goed in de behoefte kan voorzien als de door Verwest e.a. voorgestelde ontwikkelingsplanologie. Bart Wissink en Bas de Jong (Universiteit Utrecht) tot slot plaatsen enkele interessante kanttekeningen bij het Nederlandse debat over de 'oude' dan wel 'nieuwe' planologie vanuit enkele Thaise ontwikkelingsprojecten.

De column van Bernard Hulsman (NRC) gaat deze keer over de golf van nostalgie die stedelijk én landelijk Nederland sinds enige tijd overspoelt: over de vestingstadjes van Krier en het coulissenlandschap van Dirkmaat.

Wilt u reageren op het essay van Femke Verwest, Ed Dammers en Bastiaan Staffhorst of een van de andere bijdragen, en daarmee uw bijdrage leveren aan het publieke debat, stuur dan uw reactie naar ruimte-in-debat(at)rpb.nl.

Kenmerken

Publicatietitel
Ruimte in debat 2005/02
Publicatiedatum
2 juni 2005
Publicatie type
Publicatie
Productnummer
91496