Ruimte in debat 2005/04
Zodra het mooi weer is, zijn op alle fiets- en wandelpaden de grijze hoofden waar te nemen van actieve ouderen. Daarnaast, maar minder in het oog springend, worden de wachtlijsten van verzorgingstehuizen en bejaardentehuizen langer. Beide verschijnselen zijn het resultaat van de toenemende vergrijzing van de bevolking in Nederland, en in West-Europa in het algemeen. Dit roept de vraag op of het ruimtelijkeordeningsbeleid, en meer specifiek de omvang en het karakter van de woningvoorraad, zou moeten worden aangepast aan de veranderende bevolkingssamenstelling. Met name de groeiende groep mobiele, ondernemende en kapitaalkrachtige ouderen kan een nieuw segment op de woningmarkt gaan vormen. Dit nummer van Ruimte in Debat richt zich op de vraag of er in de ruimtelijke ordening meer aandacht zou moeten komen voor de specifieke huisvestingsmogelijkheden van deze groeiende groep vergrijsde Nederlanders.
Saskia Heins (RIGO) stelt zich de vraag of ook in Nederland complete seniorensteden, zoals het Amerikaanse Sun City, zouden moeten worden gebouwd. Zij wijst dit concept af, maar ziet wel mogelijkheden op een wat kleinere schaal: wijken of buurten voor senioren, mét ruimte voor andere leeftijds groepen. Alex Sievers (Inbo Adviseurs Ruimte & Vastgoed) constateert dat er onder senioren best belangstelling voor een seniorenstad bestaat. Daarbij is er niet zoiets als het enige juiste model. Ook in de Verenigde Staten zijn er meerdere typen woonmilieus voor de gevarieerde groep senioren. Gedeputeerde Harry van Waveren van de Provincie Zeeland ziet mogelijkheden voor een seniorenstad, als de senioren daar zelf voor kiezen. Hoewel maatschappelijke integratie een belangrijk politiek beleidsdoel is, zijn uitgangspunten van vrijheid en verantwoordelijkheid voor het eigen leven veel wezenlijker, is zijn mening.
Kees Penninx (NIZW Sociaal Beleid) weet niet of de seniorenstad een stad, een dorp, een wijk of een straat wordt. Hij benadrukt wel dat het niet iets voor ouderen maar van ouderen moet worden. En Peteke Feijten (RPB) kijkt tot slot naar Amerikaanse voorbeelden van seniorensteden om er van te kunnen leren voor de Nederlandse context: een Nederlandse seniorenstad aan de Costa Brava?
In deze Ruimte in Debat introduceren we een nieuwe rubriek: Ruimteberichten. Petra Visser (RPB) geeft een ruimtelijke impressie van de mate van vergrijzing in Nederland en gaat op zoek naar de voor ouderen meest aantrekkelijke gemeenten voor ouderen.
De column van Bernard Hulsman houdt het vakantiegevoel nog even vast: de Franse hypermarchés. Gaan deze shopping malls ook Nederland veroveren?
Kenmerken
- Publicatietitel
- Ruimte in debat 2005/04
- Publicatiedatum
- 14 september 2005
- Publicatie type
- Publicatie
- Productnummer
- 91564