Ruimte in debat 2005/05

Publicatie

Ruimtelijke segregatie staat sterk in de belangstelling. Het is een onderwerp waarmee bestuurders en wetenschappers zich al vele jaren bezighouden. In hun streven om segregatie tegen te gaan, richten bestuurders zich vaak op sociale menging van achterstandswijken, met plannen voor het verkopen van sociale huurwoningen tot en met een vestigingsverbod voor armere inwoners. In academische kringen echter woedt een discussie over de vraag of dit spreidingsbeleid wel effectief is: lost sociale menging de problemen wel op of verplaatst ze die? Maar wat zijn de alternatieven?

Justus Uitermark en Jan Willem Duyvendak (Universiteit van Amsterdam) constateren dat de pogingen van bestuurders tot sociale menging vooral voortkomen uit de – reële – angst voor een verdere achteruitgang van achterstandsbuurten. Als alternatief bieden ze vijf strategieën die lokale bestuurders kunnen helpen om de problemen in hun buurten effectiever aan te pakken.

Ries van der Wouden (rpb) spreekt liever niet over ‘sociale menging’ maar over ‘sociale integratie door gemengd bouwen’. Niet een steeds verfijndere analyse van achterstanden en hun oorzaken is nodig voor een goed begrip van de hele discussie, maar juist een analyse van de drijfveren achter het beleid van de stedelijke herstructurering.

Paul Depla en Elle van de Wall (respectievelijk wethouder en medewerker wonen in Nijmegen) geven een kijkje in de achterstandskeuken van Nijmegen. Zij zijn ervan overtuigd dat allochtonen betere kansen hebben als ze in gemengde wijken wonen. Soms zal positieve discriminatie, ook in de volkshuisvesting, nodig zijn om dat te bereiken.

Karien Dekker (Universiteit Utrecht) meent dat de strategieën die Uitermark en Duyvendak voorstellen geen soelaas zullen bieden; ze zullen eerder leiden tot meer betrokken bewoners en locatiespecifiek beleid dan tot het verminderen van armoede voor individuele huishoudens.

In de Ruimteberichten gaat Aldert de Vries (rpb) in op de onevenwichtige spreiding van lage inkomenshuishoudens in Rotterdam. De mate van concentratie (of segregatie) van lage inkomens in Rotterdam blijkt niet toe te nemen; wel verschuiven de plekken waar deze concentraties te vinden zijn, binnen de stad.

De column van Bernard Hulsman gaat over het Wilde Wonen. Dat zit in het slop. Of gloort er toch weer hoop voor dit geesteskind van Carel Weeber?

Wilt u reageren op het essay van Uitermark en Duyvendak of een van de andere bijdragen, en daarmee uw bijdrage leveren aan het publieke debat, stuur dan uw reactie naar ruimte-in-debat(at)rpb.nl

Ruimte in Debat is zowel in kleur als zwart-wit te downloaden.

Kenmerken

Publicatietitel
Ruimte in debat 2005/05
Publicatiedatum
14 november 2005
Publicatie type
Publicatie
Productnummer
91608