Ruimte in debat 2005/06
De overheid als ‘bouwheer’ is regelmatig in het nieuws. Van de hsl en de Betuwelijn tot stadhuizen en bibliotheekgebouwen halen vertragingen en begrotingsoverschrijdingen vette koppen. De overheid kan niet kiezen, besluit tot het duurst mogelijke compromis en laat zich vervolgens beetnemen door de informele bouwkartels, zo is de algemene beeldvorming. De financiën zijn echter maar één kant van de zaak. De overheid is immers ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van de openbare ruimte. Juist in haar rol als bouwheer heeft ze de mogelijkheid om deze kwaliteit door goed gekozen projecten te beïnvloeden. Is het wenselijk dat de commercie uniforme publieke plaatsen inricht, voorzien van felgekleurde reclameborden?
Of is het in het belang van de gemeenschap dat publieke plaatsen bestaan uit gebouwen en pleinen die het karakter van de plaats accentueren en de idealen van de gemeenschap verbeelden? Maar dan: maakt de overheid deze rol wel waar? Deze thematiek staat centraal in dit laatste nummer van Ruimte in Debat in 2005.
De overheid lijkt nauwelijks meer in staat haar rol van publieke opdrachtgever op een goede wijze te vervullen, zo stelt Adri Duivesteijn (Tweede Kamerlid PvdA) in zijn essay. De heersende ideologisch gemotiveerde bedrijfseconomische benadering is daar debet aan. Om Nederland ook in de toekomst ruimtelijke kwaliteit te geven zullen wij weer opnieuw moeten leren het publieke opdrachtgeverschap als ordenend instrument optimaal in te zetten.
Het is waar dat de overheid uit het gezicht verdwijnt en daarmee de publieke gebouwen, de monumenten en de kwaliteitsnormen die het alledaagse overstijgen, reageert Aaron Betsky (directeur nai). Maar het heeft weinig zin alleen maar te dromen van een overheid die kwaliteit in de openbare ruimte waarborgt. Wat Nederland nodig heeft, is openbare ruimte die echt open is.
In de Ruimteberichten kijkt Hanna Lára Palsdottir naar de mate waarin in Nederland niet in publiek maar juist in particulier opdrachtgeverschap wordt gebouwd.
De (laatste) column van Bernard Hulsman gaat over de zin en onzin van het herbouwen van oude, vernietigde bouwwerken: Anton Pieck kitsch.
Kenmerken
- Publicatietitel
- Ruimte in debat 2005/06
- Publicatiedatum
- 22 december 2005
- Publicatie type
- Publicatie
- Productnummer
- 91641