Ruimte in debat 2006/03

Publicatie

Hoogzomer. De tijd voor megasportevenementen zoals het WK Voetbal of, in het geval van dit themanummer, de Olympische Spelen. Deze grootschalige topsportevenementen vragen enorme ruimtelijke investeringen. Niet alleen moeten vele sportaccommodaties voldoen aan allerlei eisen, ook moeten duizenden sporters een onderkomen krijgen en miljoenen bezoekers van hun woonplaats of hotel naar de stadions worden vervoerd. Eisen die tegelijkertijd kansen bieden voor het organiserende land om bepaalde voorzieningen een extra impuls te geven. De ontwikkeling die Barcelona na de Olympische Spelen van 1992 heeft doorgemaakt is indrukwekkend, maar ook in Sydney en Athene zijn de Spelen aangegrepen om te investeren in infrastructuur voor sport, toerisme en verkeer. Een reden om een eeuw na de Spelen van Amsterdam, in 2028, de Olympische Spelen weer naar Nederland te halen?

Inhoud

Anton van Hoorn, Willemieke Hornis en Marijn van der Wagt (RPB) vinden van wel. De kansen van de Dutch Delta Games voor de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland in het algemeen en de Randstad in het bijzonder mogen niet over het hoofd worden gezien in de discussie omtrent nut en noodzaak van de organisatie van de Spelen. Ook het NOC*NSF ziet reële mogelijkheden om de Spelen naar Nederland te halen, al zullen we daarvoor volgens Marcel Sturkenboom (directeur Sport NOC*NSF) zeker tien jaar moeten investeren in het sportklimaat én in de benodigde infrastructuur.

Mark van den Heuvel (WJH Mulierinstituut) ziet niet zozeer mogelijkheden voor de Dutch Delta Games als wel voor de Amsterdam-Rotterdam Games: de mondiale uitstraling van Amsterdam en de dadendrang van Rotterdam. Paul Rijnaarts (gemeente Amsterdam) gunt ons een kijkje in de keuken van de Spelen van München 1972 en de bid van Londen voor de Spelen van 2012. Ook bij het ministerie van VROM (Johan Osinga en Marcel van der Vliet) denkt men al na over de kansen die de Olympische Spelen de Nederlandse ruimte kunnen bieden.

Frank van Dam (RPB) tot slot gaat terug in de tijd: de Spelen van Amsterdam in 1928, met enkele vergelijkende cijfers.

De column van Kees Volkers verkeert deze keer in Oranje sferen: het volkslied.

Kenmerken

Publicatietitel
Ruimte in debat 2006/03
Publicatiedatum
10 Juli 2006
Publicatie type
Publicatie
Productnummer
91764