Ruimte in debat 2006/06
De Randstad: het politieke, sociale en culturele hart van Nederland en de belangrijkste motor van de economie, aldus de Nota Ruimte. De belangrijkste ruimtelijke projecten vinden dan ook plaats in dit gebied, of op de routes ernaartoe: denk aan de tweede Maasvlakte, de HSL, de Betuwelijn, de Nieuwe Sleutelprojecten, en de vele snelwegverbredingen. Deze concentratie van investeringen in één deel van het land wordt met enige regelmaat ter discussie gesteld. Zou het niet rechtvaardiger én doelmatiger zijn om meer in te zetten op andere regio’s, die zich dichter bij het economische hart van Europa bevinden?
Inhoud
Ton Doesburg (Eerste Kamerfractie Partij van de Arbeid), met medewerking van Willem Minderhout, betoogt dat Nederland een strategische ruimtelijke visie ontbeert en dat mede daardoor de ruimtelijke investeringen veel te eenzijdig in de Randstad worden geconcentreerd. Op grond van economische overwegingen en een Europese ruimtelijke visie (de Eurodelta) bepleit hij een veel sterkere spreiding van ruimtelijke investeringen over Nederland, vooral ten gunste van Zuid- en Oost-Nederland. Eelco van der Eijk (Ministerie van Economische Zaken) onderschrijft het belang van de Eurodelta en meent dat er ook al veel initiatieven gaande zijn om de samenwerking in dit gebied te intensiveren. Hij ontkent dat de huidige concentratie van FES-investeringen op de Randstad tot welvaartsverlies leidt.
Frank van Oort, Mark Thissen en Jan Ritsema van Eck (Ruimtelijk Planbureau) betogen dat het rendement van ruimtelijke investeringen door agglomeratievoordelen in het algemeen het hoogst is in de grootste stadsgewesten, met name in het Amsterdamse. Uit verschillende RPB-studies blijkt dat er geen sprake is van overinvestering in dit gebied. Bart Vink (Ministerie van VROM) acht Europese samenwerking op verscheidene terreinen interessant. Het succes daarvan staat of valt echter met de aan- of afwezigheid van functionele samenhang. Toevallige ligging in elkaars nabijheid is onvoldoende. Volgens Vink liggen ruimtelijkeconomische investeringen in West-Nederland meer voor de hand dan in de Eurodelta.
Hans van Amsterdam (Ruimtelijk Planbureau) brengt de ruimtelijke investeringen in kaart. De laatste column van Kees Volkers gaat over de stijgende hondenindex als indicator voor de neerwaartse spiraal in de Vinex-cyclus.
Kenmerken
- Publicatietitel
- Ruimte in debat 2006/06
- Publicatiedatum
- 18 januari 2007
- Publicatie type
- Publicatie
- Productnummer
- 91926