Ruimte in debat 2007/02

Publicatie

De centrumfunctie van binnensteden moet beschermd worden, verstedelijking moet plaatsvinden in de vorm van compacte stadsuitbreidingen en het Groene Hart moet open blijven. Het zijn voorbeelden van doelstellingen die al decennia lang richtinggevend zijn voor het ruimtelijk beleid in Nederland. Doelstellingen die steeds meer onder druk komen te staan van maatschappelijke ontwikkelingen zoals de groei van bevolking, welvaart en mobiliteit, maar die nog altijd algemeen worden beschouwd als nastrevenswaardig. Terecht?

Inhoud

In het hoofdessay van dit nummer schrijft Rob van Engelsdorp Gastelaars dat hier sprake is van doctrinair denken. De brede consensus onder professionals over de te volgen werkwijze, over de achterliggende ordeningsprincipes en over de uitwerking daarvan in ruimtelijke doelstellingen, leidt volgens hem tot verstarring en tot het onvermogen om goed te reageren op nieuwe inzichten en nieuwe ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen.

Arjen van der Burg, senior beleidsadviseur van het Ministerie van VROM, wijst erop dat ‘de professionals’ niet zo’n monolithisch blok vormen als in het hoofdessay wordt gesuggereerd. Nieuwe inzichten worden wel degelijk opgepakt, maar de concrete resultaten zijn vaak de uitkomst van zware onderhandelingen.

Volgens Riena Tienkamp, programmamanager Groene Hart van het Ministerie van LNV, wordt in het Groene Hart niet doctrinair maar juist zeer pragmatisch omgegaan met de vele belangen die hier spelen. Het resultaat is maatwerk waarbij verschillende delen van het Groene Hart zich op verschillende wijzen zullen ontwikkelen.

Het leven is vaak sterker dan de leer, zo betoogt Han Lörzing, sectordirecteur bij het RPB. De doctrine wordt met de mond beleden maar in de praktijk genuanceerd.

Wil Zonneveld, senioronderzoeker aan de TU Delft en oud-gastonderzoeker van het RPB, pleit ervoor om doctrines zorgvuldig te ontrafelen: wie zijn de dragers van doctrines en waarom? Elke doctrine blijkt dan haar eigen verhaal te hebben. En de gevaarlijkste doctrines komen misschien wel van buiten de ruimtelijke ordening.

‘Eigenbouw’ is het onderwerp van de column van Fred Schoorl, die zich afvraagt wat Karl Popper ervan gevonden zou hebben.

Kenmerken

Publicatietitel
Ruimte in debat 2007/02
Publicatiedatum
21 mei 2007
Publicatie type
Publicatie
Productnummer
92003