The fall of the water
De komende decennia worden de waterbronnen en de biodiversiteit in de Himalaya en omringende laaglanden op grote schaal bedreigd. Bijna de helft van de wereldbevolking is afhankelijk van deze waterbronnen. Dit blijkt uit een studie van United Nations Environment Progamme) (UNEP) met verschillende organisaties, waaronder het Milieu en Natuurplanbureau (MNP).
De belangrijkste bedreigingen zijn een ongecontroleerde toename van wegen, nederzettingen, overbegrazing, landbouw en ontbossing. Samen met klimaatverandering zal dit tot meer rampen leiden als gevolg van droogte en overstromingen. Ook de productiviteit van de landbouwgronden zal naar verwachting worden aangetast.
Omdat deze ontwikkelingen plaatsvinden in tot nu toe hoog-natuurlijke gebieden, gaat dit gepaard met een hoog verlies aan wild en biodiversiteit. Modelberekeningen van het MNP geven aan dat tot 2030 gemiddeld 40-80 procent van de populaties van de originele soorten zal verdwijnen in de laaglanden, en 20-40 procent in de hooglanden. Kwetsbare soorten zoals Sneeuwluipaard, Zwartnek Kraanvogel en Przewalski’s Gazelle hebben een verhoogde kans op uitsterven.
Kenmerken
- Publicatietitel
- The fall of the water
- Publicatiedatum
- 5 september 2005
- Publicatie type
- Publicatie
- Productnummer
- 91584