Publicaties

893 resultaten gevonden
Toon filters
Filter op periode

Het waarom van de wijkaanpak in de warmtetransitie

In 2050 moeten alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn. Om dat te halen staat een wijkaanpak centraal: woningen moeten niet individueel maar wijk voor wijk worden aangepakt. Maar wat behelst zo’n…

Voorlopige correctiebedragen 2025

In deze notitie wordt de berekening toegelicht van de voorlopige correctiebedragen voor de bevoorschotting in de SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie) en SCE…

De wetenschap rond koolstofschuld

In het wetenschappelijke, publieke en politieke debat over het gebruik van biomassa (of biogrondstoffen) is 'koolstofschuld' een veelvoorkomend begrip. Deze term verwijst naar de vraag of het gebruik…

Klimaat- en energieverkenningen door de jaren heen

In 2014 verscheen de eerste (jaarlijkse) Nationale Energieverkenning (NEV). In 2019 werd deze vervangen door de Klimaat- en Energieverkenning (KEV). Op 24 oktober 2024 verschijnt de tiende uitgave in…

Klimaat- en Energieverkenning 2024

De broeikasgasuitstoot in Nederland daalt naar verwachting met 44-52 procent in 2030 ten opzichte van 1990, uitgaande van het vastgestelde en voorgenomen beleid. Daarmee is de kans dat het wettelijke…
Vissersboot op zee met op de achtergrond windturbines

Beleidsoverzicht en factsheets beleidsinstrumenten

In dit achtergrondrapport geven we een overzicht van de beleidsinstrumenten die zijn geanalyseerd bij het opstellen van de Klimaat- en Energieverkenning 2024 (KEV).

Inzicht in emissies binnen de handelsketens van grote Nederlandse bedrijven

Grote Nederlandse bedrijven hebben impact op de emissies van broeikasgassen in het buitenland via hun inkopen en verkopen in de handelsketen. Deze emissies worden Scope 3-emissies genoemd waar geen…

Consequenties van modelkeuzes voor het berekenen van energiebesparing door woningisolatie

Eén van de belangrijke sporen om de gebouwde omgeving klimaatneutraal te maken is door de isolatie van woningen. Dit rapport geeft inzicht in de effecten die methodische keuzes kunnen hebben op het…

Klimaatverandering in de prijzen in 2023

Eerder heeft het PBL voor de jaren 2018, 2021 en 2022 in beeld gebracht wie precies voor welke broeikasgasuitstoot betaalt (en hoeveel), en of de betaalde prijs in verhouding staat tot de aangerichte…

Duurder gas drukt de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie

De Nederlandse industrie is vanwege haar hoge gasverbruik bijzonder gevoelig voor gasprijsschommelingen. In dit artikel is onderzocht hoe deze gevoeligheid de concurrentiepositie beïnvloedt en welke…