De voetafdruk van Nederland: hoe groot en hoe diep?
De hoeveelheid land die nodig is voor de Nederlandse consumptie bedraagt ongeveer drie keer het landoppervlak van Nederland. Van het land dat in gebruik is voor deze Nederlandse voetafdruk ligt een…
In de tweejaarlijkse Monitor Nationale Omgevingsvisie volgt het PBL hoe het is gesteld met de leefomgeving in Nederland. De Monitor laat zien in hoeverre de doelen die het kabinet in de Nationale…
Het PBL-signalenrapport "Zorg voor landschap" pleit voor een landschapsinclusief omgevingsbeleid. In het huidige omgevingsbeleid is landschap vaak een sluitpost. Het is wenselijk om landschap…
Het PBL-onderzoek ‘Dalende bodems, stijgende kosten’ geeft inzicht in de gevolgen van bodemdaling van veengebieden en brengt mogelijke maatregelen op een transparante wijze in beeld, voor zowel het…
Verwachte effecten van voorgenomen natuur- en stikstofbronmaatregelen op de natuur
Dit rapport is een achtergrondrapport bij het syntheserapport Monitoring en Evaluatie van het programma Stikstofreductie en Natuurverbetering. Dit rapport analyseert de verwachte effecten van de…
De productie van het voedsel dat we eten heeft gevolgen voor de leefomgeving, zowel in Nederland als in andere landen. Dit achtergrondrapport richt zich op de vraag hoe de invloed van de Nederlandse…
Hans Mommaas was directeur van het PBL van 2015 tot eind 2022. Ter gelegenheid van zijn afscheid verscheen de bundel Met het oog op de leefomgeving. Tussen kennis, beleid en maatschappij.
Beleidsoverzicht en factsheets beleidsinstrumenten
In dit rapport presenteren we achtergrondinformatie over verschillende stikstofreductie- en natuurherstelmaatregelen. Deze beleidsmaatregelen zijn onderzocht in het werkprogramma Monitoring en…
Dit essay over de governance-opgave in de landbouw ontrafelt waarom de landbouw volhardt in schaalvergroting en intensivering en nauwelijks rekening lijkt te houden met de maatschappelijke roep om de…
Dagelijkse kost. Hoe overheden, bedrijven en consumenten kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem
Voedsel is een eerste levensbehoefte. De productie van ons voedsel heeft wel een keerzijde voor de leefomgeving, zoals verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. Door consumenten en ketens…