Identificatie van de indirecte effecten van de productie van bio-energie
Bio-energie biedt mogelijkheden om broeikasgasemissies reduceren. De teelt van biomassa kan echter uitbreiding van het landbouwareaal betekenen. Dit kan leiden tot extra broeikasgasemissies en verlies…
Hoe beïnvloeden buurtkenmerken het verhuisgedrag van bedrijven? Dat wordt in deze publicatie onderzocht aan de hand van een dataset met gegevens over feitelijke bedrijfsverplaatsingen in Nederland…
Een geïntegreerd Europa: Europese Regionale handelsstromen in 2000
Het regionale beleid in Europa is locatie specifiek. Dat wil zeggen: iedere regio volgt een strategie die is toegespitst op de positie en kracht van de regio. Deze zogeheten ‘slimme…
Agglomeratievoordelen in de kantorenmarkt: het belang en de reikwijdte
Huurprijzen van kantoren zijn veel hoger in dichtbevolkte, stedelijke gebieden dan elders. Belangrijke redenen daarvoor zijn de zogenoemde agglomeratievoordelen. Deze ontstaan als bedrijven zich dicht…
Brede welvaart in Nederlandse gemeenten: Het belang van regionale samenhang
Deze verkennende studie geeft inzicht in de gemeentelijke verdeling van brede welvaart in Nederland om daarmee de cijfermatige onderbouwing van regiospecifiek beleid ter versterking van de brede…
Op 14 september heeft het CBS de Internationaliseringsmonitor 3e kwartaal 2016 gepubliceerd. De monitor beschrijft trends in internationalisering en de consequenties hiervan voor de Nederlandse…
Dagelijkse kost. Hoe overheden, bedrijven en consumenten kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem
Voedsel is een eerste levensbehoefte. De productie van ons voedsel heeft wel een keerzijde voor de leefomgeving, zoals verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. Door consumenten en ketens…
Stedelijke regio’s als motoren van economische groei
Volgens de recente PBL-studie ‘Stedelijke regio’s als motoren van economische groei’ heeft Nederland behoefte aan een nieuwe regionaal economische beleid. Een beleid waarin nationale en regionale…
Vlees, vis en zuivel: opties voor verandering in productie en consumptie
De consumptie van dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel is de afgelopen vijftig jaar sterk toegenomen in de Europese Unie. Deze is hier nu twee maal zo hoog als het mondiale gemiddelde. De…