Climate Dialogue heropend met discussie over klimaatgevoeligheid

Na een stilteperiode van negen maanden is het klimaatdiscussieplatform Climate Dialogue heropend, een internationale blog waarop onderzoekers op uitnodiging over controversiële klimaatonderwerpen met elkaar in discussie gaan. In deze eerste discussie zullen drie klimaatwetenschappers de degens kruisen over één van de meest cruciale onderwerpen binnen de klimaatwetenschap: de klimaatgevoeligheid.

Het doel van het platform is om de volledige range van opvattingen te onderzoeken door wetenschappers uit te nodigen die (zeer) verschillend denken over het betreffende onderwerp. Het doel is niet om consensus te bereiken, maar om erachter te komen waarover men het eens is, waarover oneens en wat de mogelijke redenen zijn voor dit verschil in inzicht.

Het project wordt gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. In deze eerste discussie zullen drie klimaatwetenschappers de degens kruisen over één van de meest cruciale onderwerpen binnen de klimaatwetenschap: de klimaatgevoeligheid ofwel de vraag hoeveel de aarde zal opwarmen na een verdubbeling van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer.

In het recent verschenen klimaatrapport (AR5) van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) wordt gesteld dat deze waarde waarschijnlijk ligt tussen 1,5 en 4,5 graden; een range die niet is veranderd sinds het eerste klimaatrapport verscheen in 1990. De range is gebaseerd op modelstudies van het klimaat (GCMs), waarnemingen over de afgelopen 150 jaar en klimaatveranderingen in het verre verleden (paleo-studies). In AR5 wordt geen meest waarschijnlijke waarde (‘best estimate’) gegeven door een gebrek aan overeenstemming tussen deze verschillende ‘lines of evidence’. De waarde van de klimaatgevoeligheid is ook voor het beleid van groot belang aangezien een gevoeliger klimaat (veel) meer maatregelen noodzakelijk zal maken dan een minder gevoelig klimaat.

De drie deelnemende wetenschappers (de Britten Nic Lewis en James Annan en de Amerikaan John Fasullo) hebben zeer uiteenlopende opvattingen over hoe groot de klimaatgevoeligheid is en dus belooft het een uiterst interessante discussie te worden!

Gerelateerd

Over het onderwerp:

Water

Onderzoek naar de kwaliteit van water, op basis van ontwikkelingen in het klimaat, zeespiegelstijging, bodemdaling en menselijke activiteiten.

Meer over water