Impressie symposium ‘Hoe circulair zijn producten en wat kan beter?’

Tijdens het symposium ‘Hoe circulair zijn producten en wat kan beter’ stonden de inzichten uit drie productgroepanalyses centraal, namelijk (1) hernieuwbare energie technologie (windmolens, zonnepanelen en batterijen), (2) woningen en (3) kunststofverpakkingen. PBL-directeur Marko Hekkert benadrukte aan het begin van het symposium het belang van verdiepende integrale kennis over specifieke productgroepketens: voor de transitie naar een circulaire economie zijn inzicht in de huidige circulariteit van deze ketens en de verwachtingen en uitdagingen richting de toekomst cruciaal. In drie parallelle workshops over de afzonderlijke productgroepen werden ook de conceptresultaten van 3 lopende beleidsinventarisaties gepresenteerd. De animo voor het symposium was groot; het onderwerp leeft enorm. 

Kunststofverpakkingen & drankenkartons  

Na de presentatie door Natascha Spanbroek (RIVM) en Geert Warringa (CE Delft) over kunststof verpakkingen, kwamen er in de discussie diverse onderwerpen aan bod, zoals de rol van chemische recycling in Nederland. De mondiale markt in deze verpakkingsketen vraagt om een level playing field en aanvullende prijsprikkels. Een aanvulling vanuit de zaal hierop was dat zogenoemde fossiele subsidies hier een rol in spelen en dat de binnenkort van kracht zijnde Europese verpakkingswet PPRW ingrijpt op een heel aantal van de genoemde punten. Ook het dilemma tussen voedselveiligheidseisen voor voedselverpakkingen en wat dat betekent voor het verminderen van primair materiaal in kunststof verpakkingen werd bediscussieerd. 

Hernieuwbare energietechnologie 

In deze sessie presenteerde CML-onderzoeker René Kleijn hun productgroepanalyse over hernieuwbare energietechnologie en Karla Ritsema de – nog lopende – inventarisatie van beleidsmaatregelen. Ook hier kwam in de discussie de rol van recyclingsbedrijven in Nederland aan de orde. Een andere kwestie is hoe je zicht kunt krijgen op emissies in Nederland en het buitenland en de afruil daartussen. Ook werd de link met leveringsrisico's benoemd: ervoor het verlagen van die risico’s is het goed om algemeen beschikbare metalen te gebruiken, terwijl dit nu juist voor recycling weer een lastige businesscase kan zijn, aldus René Kleijn. 

Woningbouw 

De productgroepanalyse woningbouw werd gepresenteerd door Remko Zuidema (TNO), gevolgd door de presentatie van Cecile van Oppen (Copper8) over mogelijke beleidsmaatregelen. Vanuit de zaal werd gevraagd naar de verantwoordelijkheid van aannemers voor de kwaliteit van het gebouw inclusief documentatie over hoe er daadwerkelijk is gebouwd, die sinds kort tot 20 jaar na oplevering geldt, en waarom er overheidsregulering nodig zou zijn. Dat laatste heeft te maken met de waarneming dat er op dit moment wel veel initiatieven op het gebied van circulair bouwen zijn, maar die vinden nog niet hun weg in de reguliere werkwijzen. 

Dilemma’s  

Terug in de plenaire zaal, lichtte het panel van beleidsmakers van VRO, EZK en I&W toe wat hen was opgevallen in de sessies. In de discussie kwam naar voren dat circulaire economie een dwarsdoorsnijdend vraagstuk is, dat vraagt om samenwerking tussen departementen bijvoorbeeld waar het gaat om mogelijke fiscale maatregelen (‘milieubeprijzing’). Vanuit de zaal werd ook de mogelijkheid naar voren gebracht om de financiële bijdragen van producenten vanwege de uitvoering van de Uitgebreide Producentverantwoordelijkheid (UPV) te besteden aan recyclingbedrijven die momenteel verlies lijden vanwege de lage prijs van ‘virgin grondstoffen’ of aan innovaties die zich richten op andere circulariteitsstrategieën. Ook was er de oproep om niet alleen over ‘circulair’ te praten, maar juist ook over ‘economie’: wat is de businesscase van verschillende circulaire maatregelen? Anderen betoogden om - voor het realiseren van een volledig circulaire economie - het accent niet op consumptievermindering te leggen, maar een wenkend perspectief te schetsen waar de circulaire economie ons kan brengen. 

Tijdens de lunch werd nog lang nagepraat over de ochtend. Een waardevolle bijeenkomst!

Downloads en links

Gerelateerd

Over het onderwerp:

Circulaire economie

Circulaire economie is gericht op het langer in de productieketen houden van grondstoffen, met als doel een optimaal gebruik en hergebruik van grondstoffen.

Meer over circulaire economie