Bebouwingsdichtheid berekenen en waarom - 26 minuten en 34 seconden

RUDIFUN, B-BLOK, FSI: voor PBL-medewerker Arjan Harbers, stedenbouwkundige van beroep, is dit gewone taal. In de eerste aflevering van de nieuwe PBL-podcast-serie ‘26 minuten en 34 seconden’ legt hij uit wat het betekent en welke informatie beleidsmakers daaruit kunnen halen.

Gestileerde foto van het PBL-podcast duo aan het werk

Het gaat in het werk van Harbers om de bouwkundige dichtheid van Nederland, die relevant is in stedenplanning en woningbouw. ‘Volgens het meest recente onderzoek kunnen er 600.000 woningen binnenstedelijk worden bijgebouwd, wat mogelijk een effectievere oplossing is voor de huidige woningnood dan buitenstedelijk bouwen’, aldus Harbers. Datasets zoals RUDIFUN kunnen inzicht geven welke bebouwingsdichtheid waar is en welke functies er samenkomen in dorpen en steden.

Marc Hanou voerde dit gesprek samen met Laura Westendorp, beide PBL-ers. Het is de eerste aflevering van een serie podcasts over de leefomgeving, waarbij het duo verschillende PBL-onderzoekers aan het woord laat en vanuit nieuwsgierigheid en actualiteit bevraagt. En waarom de podcast 26 minuten en 34 seconden heet? Dat wordt in de uitzending uitgelegd.

Gerelateerd

Over het onderwerp:

Wonen en ruimte

Onderzoeken over de woningmarkt, de woningvoorraad en de woonomgeving.

Meer over wonen en ruimte