Landvoetafdrukmodel LUC

Het LUC model (Land Use of Consumption) is eind jaren 90 ontwikkeld door het RIVM om op gestructureerde wijze het landbeslag (voetafdruk) van de Nederlandse consumptie te berekenen. In de jaren daarna is het model overgenomen door het PBL en zijn diverse aanvullingen en verbeteringen doorgevoerd.

Het model berekent de landvoetafdruk van Nederlandse consumptie op basis van voornamelijk fysieke data, dit in tegenstelling tot de veel gebruikte Input/output (I/O) modellen die monetaire data als basis gebruiken. De gebruikte data zijn overwegend afkomstig uit zogenaamde voorzieningenbalansen (ook wel aanbod/gebruik tabellen genoemd). In beginsel is het model overwegend ‘bottom up’, dat wil zeggen dat er vanuit  de consumptie een landgebruik wordt berekend. 

Het model berekent voor 47 categorieën goederen het landgebruik vanaf 1990, tot en met 2021 (Anno 2024). Standaard wordt het landbeslag berekend met een combinatie van lokale (regionale) en globale (mondiaal gemiddelde)  opbrengsten, afkomstig van FAO-stat. De herkomst van goederen is bepaald met behulp van handelsstatistieken van het CBS.

Resultaten uit het model zijn/worden gebruikt in diverse publicaties. De indicator ‘landvoetafdruk Nederlandse consumptie’ van het Compendium voor de Leefomgeving is volledig gebaseerd op het LUC model.  

Contact

Meer informatie over dit model kunt u krijgen bij Durk Nijdam.

Kenmerken

Modeltitel
Land Use of Consumption
Acroniem
LUC