Terugkijken: webinar ‘Kennis verbeeld: 25 jaar datavisualisatie voor beleid’
Met lange en ingewikkelde getallenreeksen kunnen de meeste mensen niet uit de voeten. Een patroon is er nauwelijks in te ontdekken. Totdat je gaat visualiseren. Een kaart, grafiek of infographic geeft ineens inzicht. Afgelopen donderdag 16 september organiseerde het PBL een webinar naar aanleiding van de jubileumpublicatie ‘Kennis verbeeld: lessen uit 25 jaar datavisualisatie voor beleid’. Voor een paar honderd deelnemers presenteerden collega’s van het PBL-visualisatieteam hun boek en gingen zij in gesprek met experts op het gebied van visualiseren.
Door de jaren heen heeft visualisatie van data een hoge vlucht genomen bij het PBL, zo lieten collega’s Raymond de Niet en Filip de Blois zien. Aan de hand van kaarten, grafieken of infographics kun je bijvoorbeeld goed laten zien of Nederland zijn klimaatdoelen in 2030 haalt, hoe de files zich ontwikkelen, wat de getalsmatige trends zijn op het gebied van huisvesting of hoe het staat met de waterkwaliteit in ons land door de jaren heen. Visualisaties van het PBL moeten aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Stap voor stap zijn die eisen ontwikkeld, en maken ze tegenwoordig PBL-visualisaties maximaal herkenbaar en bruikbaar.
Reflectie door Babette Porcelijn
Babette Porcelijn, ontwerper, onderzoeker en auteur, reflecteerde op het boek ‘Kennis verbeeld’ vanuit haar eigen werk voor haar organisatie Think Big, Act Now. Zij zet zich, vanuit een onafhankelijke positie, in voor een duurzame toekomst van onze maatschappij. In haar boeken, waaronder ‘De verborgen impact’ en ‘Het happy 2050 scenario’, maakt zij veel gebruik van figuren en infographics. Publicaties en visualisaties van het PBL zijn voor haar werk een belangrijke (inspiratie)bron geweest.
Blik op de volgende 25 jaar met Frédérik Ruys
Na een inhoudsvol panelgesprek sloot Frédérik Ruys, visueel ontwerper en datajournalist, af met een blik op de volgende 25 jaar. Frédérik heeft al jaren veel samengewerkt met PBL-collega’s en heeft veel betekend voor het opdoen van ideeën en ervaring in het werken met infographics. Volgens hem zullen visualisaties in belang blijven toenemen, maar is het belangrijk te waken voor framing en versimpeling. Uiteindelijk gaat het voor het PBL om góede verbeelding van data, waarbij complexiteit niet uit de weg gegaan moet worden.