Overzicht transitiebeleid
Sinds het 4e Nationale Milieubeleidsplan (VROM, 2001) heeft het langetermijnbeleid aan kracht gewonnen, maar de effectiviteit kan worden versterkt door acties op de korte termijn meer in het licht van langetermijndoelstellingen te plaatsen. Nederland is sterk in onderzoek op het gebied van schone technieken. De ondersteuning met financiële middelen voor meer praktijkexperimenten of niches met nieuwe technieken en organisatievormen is echter onvoldoende of onzeker gebleken.
Zeven verschillende mogelijke transities
In het NMP-4 wordt gezocht naar een nieuwe aanpak van hardnekkige problemen zoals klimaatverandering en de achteruitgang van mondiale biodiversiteit. Het toenmalige kabinet zag de noodzaak van ingrijpende veranderingen. Die veranderingen zouden pas op de langere termijn tot ingrijpende verandering in de maatschappij leiden, reden om er snel mee te beginnen. Voor de benodigde verandering werd de term transities geïntroduceerd.
Meer informatie over het syntheserapport waarin de zeven transitieprocessen en de rol van het beleid nader uiteen worden gezet:
Meer informatie over de zeven rapporten waarin de verschillende transities nader worden belicht:
- Vloeibare biobrandstoffen voor transport
- Biogrondstoffen voor de chemische industrie
- Duurzame viskweek voor behoud van de visvoorraad
- Markt voor groene diensten
- Micro-warmtekracht en de virtuele centrale
- Brandstofcelauto’s op waterstof verkregen uit zonthermische krachtcentrales
- Zonne-energie in woningen; Evaluatie van transities op basis van systeemopties