Micro-warmtekracht en de virtuele centrale: Evaluatie van transities op basis van systeemopties
Door warmte en elektricteit gelijktijdig op te wekken met warmtekrachtkoppelingsinstallaties in huishoudens (zogenaamde micro-WKK) kan fossiele energie beter worden benut dan bij gescheiden opwekking, en kunnen CO2- en NOx-emissies worden teruggedrongen. Dat concludeert het MNP in deze studie naar de mogelijke effecten van micro-WKK en naar de processen die gericht zijn op het realiseren van deze systeemoptie.
Micro-WKK kan energie besparen en CO2-emissies terugdringen
De laatste jaren zijn er - deels gefaciliteerd door het overheidsbeleid - verschillende activiteiten ontplooid om micro-WKK installaties te ontwikkelen en marktrijp te maken. Deze zouden dan in de plaats kunnen komen van de huidige HR-ketels. WKK-installaties met de Stirlingmotor zijn bijna rijp voor toepassing. Brandstofcellen zouden vanuit ecologisch oogpunt nog beter zijn, maar vooralsnog zijn die nog niet uitontwikkeld. Zij vormen het doel op de langere termijn.
Meerdere installaties zouden dan samen een decentrale of virtuele centrale kunnen vormen, die benut kan worden voor pieken in de vraag. Mogelijke voordelen van virtuele centrales zijn dat de leveringszekerheid toeneemt en dat de centrale elektriciteitsproductiecapaciteit kan worden beperkt.
Meer informatie
Dit rapport is onderdeel van een serie voor de evaluatie van transitiemanagement, ofwel beleid dat gericht is op ingrijpende systeemverandering op de lange termijn (4e Nationale Milieubeleidsplan).
- naar overzicht Transitierapporten
Auteurs
Kenmerken
- Publicatietitel
- Micro-warmtekracht en de virtuele centrale: Evaluatie van transities op basis van systeemopties
- Publicatiedatum
- 4 december 2006
- Publicatie type
- Publicatie
- Publicatietaal
- Nederlands
- Productnummer
- 91907