De veerkracht van Nederlandse regio’s voor economische schokken

In de economisch-geografische literatuur is er steeds meer aandacht voor de mate waarin regio’s economische schokken kunnen opvangen . Maar er is nog weinig inzicht in de oorzaken voor de verschillen tussen regio’s. Met behulp van een model wordt in dit paper een eerste stap gezet om dit soort verschillen inzichtelijk te maken.

Met behulp van een model heeft het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) onderzocht hoe drie regionale factoren samen de veerkracht van regio’s voor economische schokken beïnvloeden:

  1. het netwerk van inkoop- en toeleveranciers binnen en tussen regio’s,
  2. de mate waarin sectoren in regio’s dezelfde vaardigheden en kennis van medewerkers vragen en daarmee de mogelijkheden voor arbeidsmobiliteit tussen sectoren,
  3. de geografische ligging van een regio, die van invloed is op de arbeidsmobiliteit tussen regio’s.

Het regionale toeleveranciersnetwerk werd gebruikt om te bepalen in hoeverre een schok in de vraag in de ene sector ook van invloed is op de vraag in andere sectoren. De verschillen in arbeidsmobiliteit tussen regio’s en sectoren geven inzicht in de mogelijkheden die de regio heeft om te herstellen van een schok (gemeten in werkgelegenheid).

Het model is ter illustratie toegepast op Nederlandse regio’s. Hierbij wordt gebruik gemaakt van empirische gegevens over regionale verschillen in toeleveranciersnetwerken en arbeidsmobiliteit tussen regio’s en sectoren.

Auteurs

Dario Diodato en Anet Weterings

Kenmerken

Publicatietitel
De veerkracht van Nederlandse regio’s voor economische schokken
Publicatiedatum
15 augustus 2012
Publicatie type
Publicatie
Productnummer
92723