Grootschalige concentratie- en depositiekaarten Nederland : Rapportage 2012

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) presenteert jaarlijks een update van kaarten waarin de concentraties van luchtverontreinigende stoffen in Nederland tot 2030 staan weergegeven. Hetzelfde geldt voor de mate waarin stikstof op de bodem neerslaat. De kaarten hebben een wettelijke status en gelden als toetssteen voor ruimtelijke ordeningsplannen.

Deze kaarten geven een beeld van de luchtkwaliteit en depositie in Nederland. Ze worden gebruikt in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) en de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) en zijn gemaakt op basis van metingen en modelberekeningen.

Overeenkomsten en verschillen met vorige rapportage

De concentratiekaarten van stikstofdioxide (NO2) verschillen slechts weinig met die uit de rapportage van 2011. De concentraties van fijn stof (PM10) zijn voor 2011 iets hoger dan voor 2010. Wel dalen de verwachte concentraties voor 2015 iets meer ten opzichte van de vorige rapportage als gevolg van verbeterde modelberekeningen. Het aantal locaties in Nederland waar mogelijk de grenswaarden voor stikstofdioxide en fijn stof worden overschreden, verschilt naar verwachting slechts beperkt van de inschattingen van vorig jaar.

Elementair koolstof

Nieuw in deze rapportage zijn concentratiekaarten van elementair koolstof (EC; roet). Koolstof komt vrij bij allerlei verbrandingsprocessen. Het vermoeden bestaat dat de concentraties koolstof een duidelijkere graadmeter zijn voor de gezondheidsrisico's van de lokale bijdrage van vooral verkeersemissies aan luchtluchtverontreiniging dan die van stikstofdioxide en fijn stof (PM10 en PM2,5). Aangezien er nog weinig ervaring is met het modelleren en meten van elementair koolstof, zijn de kaarten indicatief.

Bijdrage aan deze publicatie door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)

Het PBL draagt inhoudelijk op verschillende punten bij aan de Grootschalige Concentratiekaarten Nederland (GCN). PBL draagt zorg voor de ramingen van de emissies in GCN-kader en is in samenwerking met TNO verantwoordelijk voor het vaststellen van de uitstoot door verkeer voor berekeningen van de luchtkwaliteit. Zo levert het PBL inzichten over ontwikkelingen van het ‘wagenpark’ en ramingen voor de uitstoot door verkeer. Daarnaast verzorgt het PBL inhoudelijke ondersteuning en advies op het gebied van fijn stof.

Meer informatie

Auteurs

Velders GJM, Aben JMM, Jimmink BA, Geilenkirchen GP, van der Swaluw E, de Vries WJ, Wesseling J, van Zanten MC

Kenmerken

Publicatietitel
Grootschalige concentratie- en depositiekaarten Nederland : Rapportage 2012
Publicatiedatum
14 juni 2012
Publicatie type
Publicatie
Publicatietaal
Nederlands
Productnummer
825