Mogelijkheden om de milieueffecten van de veeteelt te verminderen – Een vergelijking van twee economische modellen

De productie van vlees en zuivel veroorzaakt een relevant deel van de mondiale broeikasgasemissies. Het is daarom belangrijk om mogelijke opties te verkennen die tot een daling van de milieueffecten door veehouderij zouden kunnen leiden. Hier analyseren we veranderingen in consumptie en productie van vlees en zuivel met twee verschillende economische modellen. Door terugkoppelingen in het landbouwsysteem zijn de uiteindelijke effecten van deze veranderingen vaak minder dan men in eerste instantie zou verwachten.

Deze studie is de eerste systematische vergelijking van twee economische modellen in de weten schappelijke literatuur. De verschillen tussen de modellen worden met name veroorzaakt door verschillende representatie van handel, technologie, en land. Daarom is verdergaande modelvergelijking en harmonisering van data nodig.

Auteurs

Elke Stehfest, Maurits van den Berg, Geert Woltjer, Siwa Msangi, Henk Westhoek

Kenmerken

Publicatietitel
Mogelijkheden om de milieueffecten van de veeteelt te verminderen – Een vergelijking van twee economische modellen
Publicatiedatum
16 november 2012
Publicatie type
Publicatie
Tijdschrift
Agricultural Systems
Productnummer
788