Verslag academielezing: Een nieuwe ronde New Towns en Vinex, het antwoord op de wooncrisis? Door Michelle Provoost
Van de ontwikkeling van de Groeikernen en de Vinex-wijken valt veel te leren voor de grootschalige woningbouwopgave van de toekomst. Daarom verzorgde architectuurhistorica en directeur van het International New Town Institute Michelle Provoost op 2 juni de PBL Academielezing.
In de lezing reflecteerde Provoost op de ontwikkeling van de Nederlandse stedenbouw in de laatste vijf decennia. Haar conclusie: Met de ontwikkeling van grootschalige nieuwbouw ontstaan er in de loop van de tijd grootschalig problemen. Om deze zo veel mogelijk te voorkomen moet het grootschalige woningbouwbeleid diverser, innovatiever, consistenter en meer op de lange termijn gericht worden.
Daarop werd gereageerd door twee co-referenten. De eerste was Frouke de Jonge, Wethouder Wonen en Zorg in Almere. Met veel passie vertelde zij over de successen maar ook de problemen van Nederlands grootste en snelst groeiende New Town, de stad Almere. De Jonge betoogde dat het sociale domein vaak niet geraadpleegd wordt en daarom aan het kortste einde trekt bij afwegingen over de verdere ontwikkeling van de stad. Hierdoor ziet zij sociale problemen opstapelen in nagenoeg alle wijken in Almere.
De reflectie van Hettie Politiek, directeur grootschalige woningbouw bij Ministerie van BZK, sloot hierbij aan. Bij de aanleg van nieuwe grootschalige wijken binnen en buiten de steden, maar ook bij grootschalige verdichting van bestaande wijken, is het zaak voor de overheid om breder te kijken dan alleen het halen van de kwantitatieve woningbouwdoelstelling. De leefbaarheid van deze wijken moet centraal staan bij de vraag wat en hoeveel we waar gaan bouwen.
Na deze reflecties ontstond er een levendige discussie met de zaal waaruit bleek dat er niet alleen een opgave ligt voor nieuwe wijken maar ook nog veel werk aan de winkel is in de bestaande Groeikernen en Vinex-wijken: steden en wijken zijn namelijk geen projecten, ze vergen continu aandacht om de leefbaarheid op peil te houden.