Wereldwijde Cryptosporidium emissies naar oppervlaktewater

De parasiet Cryptosporidium is een veel voorkomende veroorzaker van diarree.  Dit artikel beschrijft het eerste model dat voor de hele wereld de uitstoot van Cryptosporidium van mensen en dieren naar het oppervlaktewater laat zien voor het jaar 2000. Deze resultaten kunnen gezondheidsorganisaties gebruiken om de gebieden te identificeren waar vervolgstudie of ingrijpen nodig is.

Opzet van het cryptosporidium model

Het model is gebaseerd op modellen die de verspreiding van voedingsstoffen in dierlijke mest en afvalwater berekenen. De bronnen en de transportmethode van oocysten - de vorm van parasieten die buiten het lichaam kan overleven - en voedingsstoffen naar het oppervlaktewater zijn namelijk vergelijkbaar. De totale emissie wordt veroorzaakt door zogenaamde 'puntbronnen' van afvalwater - riolen of de uitlaat van afvalwaterzuiveringsinstallaties - en diffuse emissies door afspoeling van oocysten in de mest van landbouwgrond. Resultaten wijzen op een jaarlijkse emissie van 3x1017 oocysten, waarbij vergelijkbare hoeveelheden afkomstig zijn van de puntbronnen en de diffuse bronnen. De grootste bronnen zijn grote steden in China, India en Latijns-Amerika. Het grootste gebied met diffuse emissies is in China. Onzekerheden in het model zijn groot.

Onderwerpen voor vervolg onderzoek

De belangrijkste onderwerpen voor vervolgstudies zijn:

  • Excretie snelheden van oocysten door mensen en dieren,
  • Emissies door mensen die niet aangesloten zijn op de riolering,
  • Overlevingskans van oocysten in oppervlaktewater om concentraties van de ziekteverwekkers te bepalen in plaats van de emissies.

Auteurs

Nynke Hofstra, Lex Bouwman, Arthur Beusen en Gertjan Medema

Kenmerken

Publicatietitel
Wereldwijde Cryptosporidium emissies naar oppervlaktewater
Publicatiedatum
31 januari 2013
Publicatie type
Publicatie
Tijdschrift
Science of The Total Environment
Productnummer
1026