De immigratie naar Nederland is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Ook in de toekomst vormt immigratie naar verwachting de belangrijkste drijvende kracht achter bevolkingsgroei. Inzicht in de…
Vestigingspatronen van immigranten in Nederland wijzigen
Immigranten vestigen zich na binnenkomst in Nederland vooral in de grote steden. Ook gemeenten rondom de grote steden zijn populaire vestigingsplekken. Er kwamen altijd maar weinig migranten in...
In deze studie heeft het PBL onderzocht hoe de verhuisstromen van, naar en tussen 6 grote steden in Nederland zich hebben ontwikkeld tussen 1995 en 2018 voor personen van 18 tot 65 jaar. Wereldwijd…
Demografie en economie in de nationale energieverkenning 2015
De Nationale Energieverkenning 2015 (NEV2015) geeft een beschrijving van Nederlandse energiehuishouding tot en met 2030. De ontwikkelingen in de energiehuishouding zijn afhankelijk van de…
In deze publicatie staat de ‘levensloop’ van huishoudens centraal: de processen die mensen in hun leven doorlopen en welk effect deze hebben op het ontstaan, het ontbinden en het veranderen (van…
In het maatschappelijk debat is er in toenemende mate zorg of bereikbaarheid van voorzieningen en banen nog wel voor iedereen gegarandeerd is in Nederland. In dit rapport heeft het PBL met historische…
In deze studie Kansrijk landbouw- en voedselbeleid reiken we wetenschappelijk gefundeerde kennis aan over 27 mogelijke maatregelen voor toekomstig landbouw- en voedselbeleid in de aanloop naar de…
Verbeterd schattingsmodel voor korte afstandsmigratie in het regionaal prognosemodel PEARL
Het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Bureau voor de Statistiek brengen om de twee jaar de regionaal demografische prognose uit. Deze prognose, met behulp van het model PEARL, geeft een…
Nederland vergrijst. Het aandeel 65-plussers in de Nederlandse bevolking neemt naar verwachting toe van 16 procent in 2012 tot 25 procent in 2040. Het aandeel ‘oudere ouderen’ (75-plus) neemt toe: van…
Ondernemen met natuurlijk kapitaal in de voedselsector
In de studie Ondernemen met natuurlijk kapitaal in de voedselsector analyseert het PBL de businessmodellen van de innovatieve ondernemers en de betekenis van deze bedrijven voor de verduurzaming van…