Het aandeel hernieuwbare energie in de wereldwijde energievoorziening neemt snel toe. Maar tegelijk gaan de investeringen in fossiele energie door en blijft de mondiale vraag naar energie groeien. Aan…
PBL-onderzoekers Otto Raspe en David Hamers hebben beiden op uitnodiging van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (RLI) een essay geschreven voor de bundel ‘Toekomst van de stad’. Otto Raspe…
In dit tweede nummer van Ruimte in Debat wil Arnold Reijndorp het debat over stedelijke vernieuwing naar een hoger niveau tillen en het statische beeld van de achterstandswijk en zijn bewoners…
Het Groene Hart: de achtertuin van de Randstad, het grootste stadspark van de wereld maar ook mythe en metafoor. In dit nummer van Ruimte in debat bijt Nico Pieterse het spits af: zijn toekomst voor…
De opkomst van de informatie- en communicatietechnologie leidt ertoe dat bedrijvigheid zich verder verspreidt. Dit gebeurt echter niet over het gehele land, maar binnen stedelijke regio’s, zoals de…
Sinds jaar en dag wordt de stad gezien als een bron van economische vernieuwing en vitaliteit. Stedelijk-economische functies, zoals winkelcentra, verspreiden zich over een steeds groter oppervlak en…
Verduurzaming van landbouw via de keten: De kracht en beperkingen van private sturing in de aardappel- en de zuivelketen
Nederlandse bedrijven uit de zuivel- en de consumptieaardappelketen nemen diverse initiatieven om de landbouw te verduurzamen, die verder gaan dan wat de wet voorschrijft. In veel van deze private…
In de relaties tussen bedrijven spelen de centrale steden in een regio nog altijd een cruciale rol. Zo geldt voor het merendeel van de belangrijkste inkoop- en verkooprelaties tussen bedrijven in een…
Dagelijkse kost. Hoe overheden, bedrijven en consumenten kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem
Voedsel is een eerste levensbehoefte. De productie van ons voedsel heeft wel een keerzijde voor de leefomgeving, zoals verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. Door consumenten en ketens…